CDA oogt vertrouwd

Het CDA-programma biedt openingen naar alle kanten. Dat is het oude vertrouwde gezicht van de middenpartij.

RAOUL DU PRE

Opzienbarend is het CDA-verkiezingsprogramma niet. Veelzeggend wel. Alleen de titel al: Iedereen. De christen-democraten, het afgelopen jaar zo vaak geconfronteerd met het verwijt dat ze rechtsaf waren geslagen, weigeren te kiezen. Het CDA wil er zijn voor, ja, iedereen eigenlijk: jong en oud, klein en groot, rijk en arm, man en vrouw, ziek en gezond, enzovoort.

Dat zijn algemeenheden waar niemand steil van achterover slaat. Maar dat is ook precies de bedoeling. Het CDA wil met Van Haersma Buma aan het roer weer vooral de wat saaie maar betrouwbare bestuurderspartij zijn uit de beste jaren van de partijgeschiedenis. Het slecht bevallen avontuur met de PVV moet uit het collectieve geheugen gewist. 'Geen gekkigheid', is nu weer het oude vertrouwde motto. 'Verbinding in plaats van uitsluiting. Oplossingen in plaats van polarisatie.'

De concurrenten op het Binnenhof zullen er met instemming naar kijken. In hun gedachten speelt het CDA een prominente rol. Zowel over links als over rechts is immers nauwelijks een werkbare coalitie te vormen zonder het CDA. Is Buma niet nodig voor een meerderheid, dan toch op z'n minst als smeerolie tussen andere regeringspartners. In een partij als de VVD hópen ze zelfs dat het CDA opkrabbelt, omdat dat de kansen op een tweede regeerperiode voor Mark Rutte aanmerkelijk vergroot.

Daarom is het CDA een belangrijke factor bij de verkiezingen. Weet Buma zich te profileren als de doe-maar-gewoon-man waarvoor veel Nederlandse kiezers traditiegetrouw een zwak hebben? Haalt hij kiezers terug van SP en PVV? Verzilvert hij zijn middenpositie met nieuwe regeringsdeelname?

De algemeenheid van het programma is wel degelijk een politieke keuze. Het CDA gooit geen enkele deur dicht en biedt openingen naar alle kanten. Zo herneemt de partij haar oude gezicht, in de hoop dat het ook past in nieuwe politieke tijden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden