CDA: Niet willen inburgeren, dan vertrekken

Het CDA wil de verblijfsvergunning intrekken van immigranten die hun verplichte inburgeringscursus niet afmaken. Dit heeft het CDA-Kamerlid Verburg dinsdag gezegd....

Van onze verslaggever

Minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid haalde later op de dag tijdens een Kamerdebat fel uit naar het Kamerlid. Hij nam het haar kwalijk dat zij haar 'dreigementen met uitzetting' en haar 'stoere taal' niet in het Kamerdebat zelf naar voren bracht, maar erbuiten.

Verburg zei na afloop dat het onderwerp niet op de agenda van het debat stond. Zij houdt vast aan haar standpunt. 'Immigranten die hierheen komen zonder de cursus af te maken, kiezen er niet voor een toekomst in dit land op te bouwen', aldus Verburg. 'Al zouden ze het maar doen voor hun kinderen. Als ze dan alle kansen hebben gekregen, dan zeg ik: tot hier en niet verder.'

Immigranten die na 1998 naar Nederland zijn gekomen, zijn verplicht een cursus Nederlands en maatschappij-oriëntatie te volgen. Anders kunnen zij bijvoorbeeld worden gekort op hun uitkering, al gebeurde dat tot nu toe nooit.

Het CDA wil wel dat het makkelijker wordt voor allochtonen om de inburgeringscursus te combineren met werk. Nu is dat alleen mogelijk in enkele grote bedrijven die zelf de cursusssen organiseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden