CDA morrelt aan hulpbudget

Voor het eerst morrelt het CDA aan het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Als het aan de grootste regeringspartij ligt, wordt er meer geld vrijgemaakt voor andere doeleinden dan armoedebestrijding – zoals vredesmissies en klimaatbeleid.

Van onze verslaggever Theo Koelé

Dat blijkt uit een nota die CDA-fractieleider Van Geel en het Kamerlid Ferrier maandag presenteerden. Het ‘klassieke beleid’ is volgens Van Geel aan herziening toe. Hij wees daarbij op de afbrokkelende steun voor ontwikkelingssamenwerking, zowel in de samenleving als in de politiek. De VVD, Wilders’ PVV en TON van Verdonk willen drastische bezuinigingen, of zelfs afschaffing van de hulp aan ontwikkelingslanden. Volgens opiniepeilingen zijn steeds meer Nederlanders het daarmee eens.

‘Ontwikkelingssamenwerking is geen vanzelfsprekendheid meer’, constateerde Van Geel. Dat Nederland jaarlijks 0,8 procent van het nationale inkomen (aanzienlijk meer dan de meeste rijke landen) besteedt aan ontwikkelingssamenwerking, staat voor het CDA niet ter discussie. Wél de wijze waarop het geld wordt verdeeld.

Zo zou het ministerie van Defensie aanspraak kunnen gaan maken op een groter deel van het ontwikkelingsbudget, dat circa 5 miljard euro per jaar bedraagt. Volgens strikte internationale regels kan minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) wel Nederlandse politiemensen betalen die Afghaanse collega’s opleiden, maar geen defensiepersoneel dat het leger in Uruzgan traint. Nederland kan die voorwaarden volgens het CDA omzeilen, omdat het meer aan ontwikkelingssamenwerking betaalt dan de internationale norm van 0,7 procent van het nationale inkomen.

Ook voor het klimaatbeleid (bijvoorbeeld het tegengaan van woestijnvorming door bossen aan te planten) zou meer geld uit het ontwikkelingsbudget beschikbaar moeten zijn.

De ‘flexibele aanpak’ waarvoor het CDA pleit, geldt eveneens de hulp aan 36 zogeheten partnerlanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Ook buiten die landen verdienen ‘kansrijke initiatieven’ steun.

De christen-democraten zien daarnaast een belangrijker rol weggelegd voor het Nederlandse bedrijfsleven en ‘kenniscentra’ als TNO en Wageningen Universiteit.

De ideeën moeten hun weerslag krijgen in een nieuw verkiezingsprogramma. Minister Koenders zei blij te zijn dat de coalitiepartner ‘in tijden van crisis en conflict vasthoudt aan de 0,8-procentsnorm’. Wel waarschuwde hij voor het ‘uitruilen’ van klimaatbeleid en armoedebestrijding, en voor ‘versnippering’ van het beleid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden