CDA moet nu snel met een nieuwe leider komen

Ineens heeft het CDA haast met het kiezen van een nieuwe politiek leider. Met verkiezingen in zicht moet de partij een sterke voorman of -vrouw hebben. Maar tot nu toe is nog niemand opgestaan. En dan is het ook nog niet duidelijk hoe die nieuwe leider dan gekozen moet worden.

Ruth Peetoom, Sybrand van Haersma Buma (L) en Maxime Verhagen.Beeld ANP

Sinds het vertrek van Balkenende in 2010 heeft het CDA geen partijleider. De partij wordt nu geleid door een driemanschap van vicepremier Maxime Verhagen, Van Haersma Buma en partijvoorzitter Ruth Peetoom.

Imagoprobleem
Gisteren lieten bronnen nog eens weten dat Verhagen 'absoluut niet' beschikbaar is om de partij te leiden, zoals hij zelf eerder ook al bekendmaakte. De vice-premier lijdt onder een ernstig imagoprobleem. Hij wordt gezien als een machtswellusteling, die niet te vertrouwen is. Dat hij groot voorstander was voor de samenwerking met de PVV, helpt hem op dit moment ook niet.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat leden van het CDA het liefst oud-minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings of minister van Financiën Jan Kees De Jager willen als partijleider. De Jager wordt het vaakst genoemd, maar beiden hebben eerder aangegeven niet beschikbaar te zijn. Wie blijven er dan nog over?

'Alles op z'n tijd'
CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma lijkt de meest geschikte kandidaat. In het tv-programma Eva Jinek op Zondag wilde hij nog niet zeggen of lijsttrekker wilde worden. 'Wie en wat, dat komt eraan, maar alles op zijn tijd', aldus de politicus. Maar er wordt getwijfeld of Van Haersma Buma wel de juiste uitstraling heeft voor een verkiezingscampagne. Daarnaast vinden velen hem te rechts. Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat de fractievoorzitter niet populair is onder CDA-leden.

Henk Bleker, staatssecretaris van Landbouw, heeft laten weten wel geïnteresseerd te zien in het partijleiderschap. Alleen als verder niemand het wil, zei hij later. Bleker heeft veel naamsbekendheid gewonnen met de Hedwigepolder en de natuurwet, maar of hem dat populairder heeft gemaakt, is de vraag.

Verder zijn minister Marja van Bijsterveldt en minister Liesbeth Spies veelgenoemde kandidaten. Zij hebben zich nog niet gemeld voor de rol. Van Bijsterveldt staat niet te boek als visionair politicus, maar kent de partij van haver tot gort. Spies is relatief onbekend bij het publiek, maar wordt binnen de partij op handen gedragen.

Verkiezing
Er is nog onenigheid over hoe de nieuwe partijleider eigenlijk gekozen moet worden. Verhagen, Bleker en Van Bijsterveldt zouden een lijsttrekkersverkiezing willen, zoals de PvdA dat heeft gedaan bij het kiezen van een politiek leider. De gekozen leider heeft dan hopelijk een breed draagvlak onder de leden.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom heeft daar bezwaar tegen. Ze zou liever een partijleider aanwijzen. Prominente CDA'ers doen mogelijk niet mee met dergelijke verkiezingen, uit angst voor reputatieschade als ze verliezen. Peetoom is daarom bang dat een verkiezing leidt tot een ongeschikte leider. De plotselinge haast maakt het bovendien onwaarschijnlijker dat het CDA kiest voor een verkiezing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden