CDA: meldplicht voor 'wandelende tijdbommen'

Mensen die geradicaliseerd zijn maar niet vastgezet kunnen worden zouden zich volgens het CDA verplicht moeten melden bij de gemeente, zodat de overheid weet waar ze zijn. Ook zouden de autoriteiten deze 'wandelende tijdbommen' moeten volgen.

CDA-leider Sybrand Buma. Beeld anp
CDA-leider Sybrand Buma.Beeld anp

Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vandaag in het televisieprogramma Buitenhof. Nederlanders die terugkeren van de strijd in Syrië moeten volgens hem de cel in. Daarnaast is er 'een grote groep' die wel geradicaliseerd is, van wie niet bekend is of ze in Syrië of Irak zijn geweest en die niet in ons land in de cel terecht komt. Burgemeesters weten vaak niet wat ze met deze mensen aanmoeten, aldus Buma.

Gemeenten moeten volgens hem meer mogelijkheden krijgen om hen in de gaten te houden, bijvoorbeeld via een meldplicht. De geradicaliseerden, die soms ook traumatische ervaringen hebben, moeten ook verplicht naar een zorginstelling kunnen worden gestuurd om ervoor te zorgen dat ze hun psychische problemen kwijt raken, zei Buma.

Extra geld
De CDA-leider is samen met de leiders van de andere oppositiepartijen in de Tweede Kamer ongerust of de politie en inlichtingendienst AIVD in deze tijd van terreurdreiging wel genoeg geld en gespecialiseerde mensen hebben. Premier Mark Rutte herhaalde vrijdag dat dat het geval is. De oppositie pleit al langer voor extra geld voor de diensten.

Volgens Rutte is dat nu niet nodig. Het kabinet heeft eerder al wel afgesproken onmiddellijk geld vrij te maken op het moment dat extra budget toch nodig blijkt.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Beeld anp
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden