CDA: Mauro mag in Nederland studievisum afwachten

De CDA-fractie heeft vanochtend een eensgezind besluit genomen over de toekomst van de jonge Angolese asielzoeker Mauro. Hij mag in afwachting van een studievisum in Nederland blijven.

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan staat de pers te woord voorafgaand aan het CDA-beraad over het debat Mauro. Beeld anp

De fractie wil dat minister Leers van Immigratie en Asiel hier snel een procedure voor in werking zet.

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma heeft dat vandaag gezegd na beraad van de CDA-fractie over de situatie van Mauro. 'We geven hem nu het perspectief dat hij hier in Nederland de aanvraag kan afwachten. Dat is meer dan donderdag geboden kon worden.'

Van Haersma Buma sprak van een oplossing die 'eerlijk en mogelijk' is, en die ook uitgelegd kan worden aan 'al die gezichten die we niet kennen'.

De fractievoorzitter benadrukte dat alle 21 leden van zijn fractie eensgezind zijn. Ook de dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier kunnen zich in het compromis vinden. Van Haersma Buma verwacht voor deze oplossing ook steun van de rest van de Tweede Kamer. 'De Kamer weet dat andere oplossingen niet konden en ook niet gevonden zullen worden.'

Hij erkende dat er wisselende signalen zijn of Mauro wel een studievisum wil aanvragen. 'Hij studeert nu al. Deze kans kan hij aangrijpen.' Mauro zelf heeft al meermalen aangegeven helemaal niet zo'n studiebol te zijn. Hij studeert nu ICT op MBO-3-niveau. Wat hij zelf van deze mogelijke oplossing vindt, is nog niet bekend.

Compromis
Hiermee lijkt het CDA aan te sturen op een compromis waarvan de afgelopen dagen de contouren al duidelijk werden. De oppositie zou ook graag willen zien dat Mauro ook in Nederland mag blijven in het geval hij zijn mbo-opleiding niet weet af te maken. Maar daar heeft het CDA vanmorgen niets over gezet.

Dat voorstel gaat een ook stuk verder dan het plan waarmee het CDA donderdagnacht kwam en dat door de rest van de Kamer werd afgeblazen.

Het Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) zei vanmorgen in de Volkskrant al te verwachten dat deze optie de uitkomst zou worden van het debat dat hij voor vandaag heeft aangevraagd. Hij voorzag dat het CDA twee moties zal steunen waarmee de oppositie de gevraagde garanties krijgt. In ruil daarvoor krijgt de CDA-fractie steun voor de eerder afgewezen motie waarin Leers wordt gevraagd om een studievisum.

Maar uit de reacties van oppositiepartijen PvdA en D66 blijkt dat deze partijen niet van plan zijn het studievisum-voorstel te steunen. Blijkbaar zijn er in de CDA-plannen te weinig waarborgen voor Mauro ingebouwd.

Tijdelijke oplossing
Volgens Janneke Bruil, woordvoerster van de Stichting voor Vluchteling-Studenten (het UAF) is een studievisum slechts een tijdelijke oplossing. 'Het is voor de duur van de studie, en je moet maar dus maar hopen dat in de tussentijd de politieke situatie of de regelgeving is veranderd.'

Overigens bieden de regels van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een uitweg die dit compromis mogelijk maakt. Er kan ook elders dan in het land van herkomst een tijdelijke verblijfsvergunning aangevraagd worden als er sprake is 'van heel bijzondere omstandigheden'. Op die omstandigheden kan dus voor Mauro worden aangestuurd.

Volgens de regels van de IND moet elke buitenlandse student die hier op een studievisum komt studeren een zogeheten bewustverklaring ondertekenen. Met het ondertekenen van deze bewustverklaring geeft de student aan dat hij 'weet dat hij over een tijdje Nederland weer moet verlaten', zo staat op de site van de IND.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.