CDA-Maastricht zet ex-fractievoorzitter eruit

Het CDA in de gemeenteraad van Maastricht heeft voormalig fractievoorzitter Gerard van Rens vrijdag met onmiddellijke ingang uit de raadsfractie gezet....

ANP

Enkele dagen geleden werd Van Rens nog gedwongen af te treden als fractievoorzitter van het CDA. Nu wordt hij uit de fractie gezet, omdat hij sinds vier jaar grote schulden heeft en zijn fractie niet heeft geïnformeerd over afspraken die hij daarover met burgemeester Gerd Leers (CDA) heeft gemaakt.

Leers bedong in 2003 dat Van Rens vanwege zijn schulden die hem chantabel maakten, niet meer het woord mocht voeren over majeure zaken met grote financiële consequenties. Ook heeft Van Rens volgens het CDA en Leers al enige tijd geen belasting meer betaald. Het CDA vindt dat onverteerbaar.

‘Dit gegeven tast de positie van een overheid als belastingheffer en -inner zeer aan en is in het bijzonder schadelijk voor het aanzien van het ambt van gemeenteraadslid en het CDA als politieke partij', stelt het CDA in een verklaring. De fractie gaat er van uit dat Van Rens in het belang van de stad en het CDA zijn raadszetel opgeeft.

Het CDA stelde Van Rens donderdag een ultimatum. Hij kreeg tot vrijdagmiddag 17 uur de tijd om de eer aan zichzelf te houden. Van Rens zei in een reactie vrijdagavond er niet over te piekeren uit de raad of het CDA te stappen. Hij noemde het besluit ‘schandalig’. Volgens een hevig geëmotioneerde Van Rens zit ‘integriteitsapostel Leers’ achter het besluit. ‘Dit is erger dan een slachtpartij. Collega-raadslid Jan Hoen en ik waren het bij herhaling niet met Leers eens. Dan maakt Leers je vervolgens monddood. Zijn handelswijze is met geen pen te beschrijven, hij schendt bovendien mijn privacy.’

Het besluit van het CDA om de voormalig lijsttrekker en fractievoorzitter te royeren kwam na een verklaring van burgemeester Leers, vrijdag. Daarin legt Leers uit welke afspraken hij vier jaar geleden met Van Rens maakte over diens schulden. Sindsdien zijn de schulden van Van Rens alleen maar toegenomen, aldus de burgemeester.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden