CDA maandag volop in overleg

Een dag voor het beslissende beraad van de CDA-fractie over deelname aan een kabinet dat gedoogd wordt door de PVV, voert overleg achter de schermen de boventoon.

ANP
Koppejan en Ferrier Beeld anp
Koppejan en FerrierBeeld anp

Ook Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, de twee fractieleden die tot nu toe bezwaren hebben tegen samenwerking met de PVV, staken maandag de koppen bij elkaar. Na afloop hielden ze de kaken op elkaar. 'Ik geef geen commentaar', aldus Ferrier.

Definitief besluiten
Dinsdag moet de CDA-fractie definitief besluiten of ze de komst van een minderheidskabinet van VVD en CDA, gedoogd door de PVV, mogelijk maakt. De steun van iedereen is noodzakelijk omdat VVD, PVV en CDA in de Tweede Kamer slechts kunnen rekenen op een nipte meerderheid van 76 zetels.

Ferrier en Koppejan stemden afgelopen zaterdag tijdens het partijcongres in Arnhem nog tegen het door fractieleider Maxime Verhagen gesloten regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV.

Weinig ruimte
In een toelichting tijdens het congres liet Ferrier weinig ruimte over om dinsdag alsnog als voorstander het fractieberaad te verlaten. Zij en Koppejan voelen zich bovendien gesteund door een derde deel van het CDA-congres dat zaterdag eveneens tegen stemde. Ze zien dat beiden als 'een substantiële minderheid'.

Een mogelijkheid is dat Ferrier en Koppejan zich vertegenwoordigers van deze groep blijven voelen in de fractie, maar zich uiteindelijk wel neerleggen bij de wens van een meerderheid en dus de komst van het minderheidskabinet niet zullen blokkeren. Als dat zo is, kan VVD-leider Mark Rutte snel benoemd worden tot formateur en kunnen er ministers en staatssecretarissen worden aangezocht.

Plaatsmaken voor een ander
Een andere mogelijkheid is dat Ferrier of Koppejan, of allebei, volhardt in het verzet en plaatsmaakt voor een andere CDA'er die zich wel kan vinden in samenwerking met de PVV. Ferrier en Koppejan hebben steeds gezegd het CDA trouw te zullen blijven, dus de oprichting van een eigen fractie wordt niet waarschijnlijk geacht.

Partijvoorzitter Henk Bleker zei maandag dat de volledige CDA-fractie 'met open mind de discussie' aangaat en dat er de intentie is om er samen uit te komen. Volgens hem is er de afgelopen tijd geen 'onoirbare druk uitgevoerd, jegens wie dan ook' om het CDA op een lijn te krijgen.

De afgetreden partijleider en huidig premier Jan Peter Balkenende zei maandag opnieuw niet in te willen gaan op de situatie in zijn partij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden