Nieuws
CDA: maak onderscheid tussen echte vluchtelingen en tijdelijke bescherming
De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat Nederland net als België en Duitsland statushouders in twee categorieën gaat opdelen: echte vluchtelingen, en mensen die tijdelijk bescherming zoeken.
Die laatste groep, zogenoemde ‘subsidiair beschermden’, krijgt dan minder rechten. Zij kunnen onder meer geen beroep doen op de Europese gezinsherenigingsrichtlijn. De Tweede Kamer debatteert woensdagavond, voorafgaand aan de Europese top, over migratie.
Het CDA dient dan een motie in die het kabinet oproept terug te keren naar het ‘twee-status-stelsel’ dat tot de eeuwwisseling van kracht was. Met ingang van de Vreemdelingenwet 2000 van het tweede paarse kabinet, onder toenmalig staatssecretaris Job Cohen (PvdA), konden alle asielzoekers die een verblijfsstatus kregen aanspraak maken op dezelfde rechten.
De maatregel was bedoeld om een einde te maken aan het doorprocederen naar een ‘hogere’ status. Het CDA was indertijd tegen, omdat de partij vreesde dat van de nieuwe situatie ‘zuigkracht’ zou uitgaan. Huidig CDA-Kamerlid René Peters wil nu terug naar het stelsel van voor 2000, mede omdat dit in de buurlanden ook wordt toegepast.
Terugkeer
Subsidiair beschermden zouden in eerste instantie een verblijfsstatus voor een jaar krijgen, met een mogelijke verlenging van twee jaar. Gezinshereniging is niet vanzelfsprekend, omdat de bescherming vooral gericht is op terugkeer. Binnen EU-regelgeving is dit mogelijk. Bij invoering zou volgens EU-cijfers uit 2021 mogelijk een kwart van de statushouders de tijdelijke bescherming krijgen.
Het kabinet heeft de afgelopen maanden naar aanleiding van de crisis in de asielopvang gezinshereniging met een half jaar uitgesteld, maar die maatregel botst met diverse Europese regels en verdragen. Door meerdere lagere rechters is het kabinet daarvoor op de vingers getikt.
Woensdag komt de Raad van State als hoogste bestuursrechter met een definitieve uitspraak. De maatregel zorgde ervoor dat de druk op de asielopvang afnam, maar door de rechterlijke uitspraken zag staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) zich toch genoodzaakt tot opschorting.
Buren
CDA-Kamerlid Peters: ‘We hebben op dit moment niet de luxe om te zeggen: dan doen we maar niks. Want we krijgen de mensen gewoon niet opgevangen en niet gehuisvest. Ons voorstel is een nette en sociale manier om grip op migratie te krijgen en de druk op de opvang te verlichten, die bij de buren ook wordt toegepast.’
Het CDA zoekt een middenweg tussen de asielstop waar rechtse partijen zich hard voor maken en de ruimhartige opvang die links bepleit. Het nieuwe voorstel vergt een wetswijziging. Volgens Peters kan die worden meegenomen in de heroriëntatie op het asielbeleid die Van der Brug de Kamer heeft toegezegd.