CDA Limburg doet negen keer mee als Waterbelang

Het CDA doet bij de waterschapsverkiezingen in Limburg met meerdere lokale lijsten mee onder de noemer Waterbelang. Het CDA zegt hiervoor te hebben gekozen om ‘dichter bij de kiezer te staan’....

In november worden in het hele land verkiezingen voor de waterschappen gehouden. Voor het eerst kan de burger kiezen uit lijsten of partijen, zoals bij gemeenteraads- of provinciale verkiezingen. Voorheen werd tussen personen gekozen.

Het CDA doet in het land in bijna alle waterschappen mee, maar ontbreekt bij de verkiezingen voor de twee waterschappen in Limburg.

Bij het stembureau van Waterschap Roer en Overmaas (Zuid-Limburg) hebben zich negen partijen laten registreren: Algemene Waterschapspartij, ChristenUnie, VVD, Waterbelang Parkstad, Waterbelang Westelijke Mijnstreek, Waterbelang Maastricht, Waterbelang Heuvelland, Waterbelang Roerstreek en Water Natuurlijk.

Bij het waterschap Peel en Maasvallei komen vier van de acht partijen uit de Waterbelangkoker.

Voor de in totaal negen Waterbelanglijsten zijn stichtingen opgericht, die allemaal hetzelfde verkiezingsprogramma hebben en hetzelfde bestuur onder voorzitterschap van de voormalige Limburgse CDA-gedeputeerde Jean Bronckers.

Rob Drummen, projectleider verkiezingen bij waterschap Roer en Overmaas, was verbaasd over de aanmeldingen: geen CDA-lijst, maar vijf Waterbelanglijsten. ‘Het staat nergens dat het CDA is, maar feitelijk heeft het CDA bij de verkiezingen in Zuid-Limburg geen twintig kandidaten, zoals bijvoorbeeld de VVD, maar honderd.’

Drummen heeft gecontroleerd of de handelwijze door de beugel kan en kwam tot de conclusie dat er juridisch geen speld tussen is te krijgen: de handelwijze van het CDA is rechtsgeldig. Ook hoogleraar staatsrecht Henk Kummeling zegt dat de constructie op basis van de kieswet is toegestaan.

De VVD heeft er geen goed woord voor over. ‘Het CDA beduvelt de kiezers’, vindt Ingrid Muijs, fractievoorzitter in Provinciale Staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden