CDA-leider gelooft nog steeds in zege

CDA-leider Jan Peter Balkenende zegt nog steeds te geloven in een verkiezingsoverwinning voor zijn partij op 9 juni. Ondanks een historisch lage score van gemiddeld 23 zetels in de verschillende peilingen en een achterstand van rond de 15 zetels op de VVD, zegt Balkenende nog steeds ‘voor goud’ te gaan.

Van onze verslaggever Ron Meerhof

Woensdag berichtten verscheidene media, waaronder de Volkskrant, dat de stemming in het CDA beneden peil is, dat de partij zich voorbereidt op een flinke electorale schrobbering en dat druk gesproken wordt hoe het CDA moet handelen in het tijdperk ná Balkenende. Huidig minister van Volksgezondheid Ab Klink wordt binnen de partijtop gezien als de meest waarschijnlijke opvolger.

Klink zei zich woensdag geheel niet in de berichten te herkennen. Hij ontkende dat er al gesprekken gaande zijn over de periode na 9 juni. Ook minister van Financiën De Jager verzette zich nadrukkelijk tegen het beeld dat de partij moedeloos zou zijn over de aanhoudend slechte peilingen.

Op campagne in het zuiden van het land gaf Balkenende woensdag geen krimp. Hij zei nog steeds te geloven in een goed resultaat.

Maar achter de schermen is de hoogste ambitie nu om tenminste de PvdA voor te blijven en te eindigen als tweede partij. Daarvoor stelt het CDA vooral hoop op versplintering in het linkse kamp. SP- leider Emile Roemer heeft plotseling aan populariteit gewonnen en stijgt in de peilingen, vooral ten koste van de kwakkelende Job Cohen en zijn PvdA. Als dat nog even doorzet, zouden de sociaal-democraten nog onder het CDA kunnen zakken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden