Update

CDA-leden: Eurlings en De Jager favoriet als partijleider

Als het aan de CDA-leden ligt, wordt oud-minister Camiel Eurlings of huidig minister van Financiën Jan Kees de Jager hun partijleider. Vicepremier Maxime Verhagen, die al heeft aangegeven geen kandidaat te zijn, is niet populair voor de functie.

Camiel Eurlings Beeld ANP

Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag. Van de 950 partijleden die de afgelopen drie dagen zijn ondervraagd, ziet 21 procent het liefst Eurlings als partijleider, De Jager volgt met 18 procent. Liesbeth Spies wordt door 12 procent als favoriet genoemd.

84 procent is blij dat Verhagen niet in de running is, 12 procent vindt dat juist jammer. Overigens hebben ook Eurlings en De Jager al aangegeven geen kandidaat te zijn voor het partijvoorzittersschap of het lijsttrekkersschap bij de volgende verkiezingen.

Koers
Van de ondervraagden vindt 70 procent dat het op dit moment niet goed gaat met het CDA, en 64 procent noemt de huidige koers van de partij 'onduidelijk'. Maar over de kant die de partij dan wel op zou moeten, heerst verdeeldheid: 45 procent wil een middenkoers, terwijl 29 procent links van het midden wil opereren en 26 procent een rechtsere koers voorstaat.

Dit jaar zal een eventueel ander beleid nog niet zijn vruchten gaan afwerpen, verwacht een meerderheid. Tweederde van de ondervraagden denkt dat het CDA dit jaar niet boven de huidige 21 zetels zal komen.

Benoeming
Tachtig procent wil zelf de nieuwe partijleider kunnen kiezen, en is dus geen voorstander van een benoeming door het partijbestuur.

Het CDA heeft geen partijleider sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende. Het driemanschap van Verhagen (vicepremier), Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter) en Ruth Peetoom (partijvoorzitter) leidt momenteel de partij.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden