CDA: lasten voor gezin fors omlaag

Het CDA geeft gezinnen met kinderen 6,5 miljard gulden lastenverlichting in zijn verkiezingsprogramma. Als het aan het CDA ligt, gaat de kinderbijslag omhoog en komen er kortingen op algemene kosten van kinderen....

Van onze verslaggever

In het dinsdagochtend gepresenteerde verkiezingsprogramma Betrokken samenleving, betrouwbare overheid heeft het CDA concreter willen zijn dan vier jaar geleden. De kritiek was toen dat de sociale toon te weinig concreet was. De nieuwe politiek leider Balkenende karakteriseerde het huidige verkiezingsprogramma als 'sociaal en solide'.

Voor nieuwe investeringen en lastenverlichting trekt het CDA een kleine twintig miljard gulden uit. Een groot deel, ruim twaalf miljard, wordt gevonden door te snijden in allerlei subsidieregelingen op arbeid, zoals de Melkertbanen, door een verbetering van de efficiency op departementen en door een beperking van het aantal WAO'ers.

Ruim zeven miljard put het CDA uit de economische groei, die het heeft geschat op 2,25 procent. 'Dat is niet zomaar uit de lucht gegrepen', zei Balkenende en verwees naar de PvdA en GroenLinks, die respectievelijk een toename van de groei met 0,25 procent en 0,5 procent hebben begroot. Mocht het economisch tegenzitten, dan zullen extra uitgaven worden afgeroomd.

De burger moet financiële zeggenschap krijgen bij de besteding van geld voor onderwijs, zorg, scholing en kinderopvang, vinden de christen-democraten. Balkenende: 'We gaan uit van een betrokken samenleving, waarin de burgers zelf verantwoordelijkheid dragen.' De overheid moet in zijn visie de kerntaken als veiligheid en infrastructuur verzorgen.

Er wordt in het programma vier miljard extra uitgetrokken voor onderwijs en drie miljard voor de zorg. Voor veiligheid is er drie miljard extra, te besteden aan tienduizend rechercheurs, agenten en toezichthouders. Voor de zorg staat drie miljard extra genoteerd.

Het verkiezingsprogramma is voor een groot deel gebaseerd op de zogeheten 'competitie van ideeën', waarbij CDA'ers onder meer via internet tweeduizend ideeën aanreikten.

In de toptien van CDA-prioriteiten staan terugdringing van de files door extra investeringen in dubbeldekswegen en het openbaar vervoer; de Nederlandse Voedsel Autoriteit moet de veiligheid van het voedsel waarborgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden