CDA: laat jonge werknemers tijd en geld sparen voor duur gezin

Het CDA wil dat jonge werknemers de mogelijkheid krijgen vrije dagen en inkomen te sparen voor de periode dat zij een gezin met jonge kinderen hebben....

Van onze verslaggeefster

'Het gezin is de belangrijkste samenlevingsvorm waarin geborgenheid, liefde en zorg centraal staan', zei Balkenende woensdag op verkiezingstournee. Maar wel van het moderne gezin, zo bleek.

Het adagium 'een echte vent durft papa te zijn' is volgens jonge vader Balkenende nog onvoldoende ingeburgerd in Nederland. De participatie van vaders in de zorg voor de kinderen en de kinderopvangmogelijkheden, blijven in Nederland achter bij andere Europese landen, zei hij.

'Verdeling van arbeid en zorg over beide partners is een afweging van tijd en inkomen. En wie meer tijd wil uittrekken, loopt aan tegen de noodzaak het inkomen hoog te houden vanwege de hoge kosten.' Vrouwen zijn volgens hem de dupe. Zij zien het gezin daarom als belemmering voor hun ontplooiing.

Een 'levensloopstelsel' dat mensen de mogelijkheden geeft inkomen te sparen voor tijden waarin zij verlof willen opnemen, moet gezinnen helpen. Daarnaast pleit Balkendende voor een stelsel van leerrechten voor volwassenen, een fiscale ouderschapskorting en een persoonsgebonden budget om mantelzorg te financieren.

Het gezin wordt volgens Balkenende door andere politieke partijen nog altijd onvoldoende op waarde geschat. Hij verwijt het de PvdA 'samen' te beschouwen als 'ieder voor zich en de overheid voor ons samen'. De VVD zou de steun aan gezinnen verwaarlozen. 'Maar ze heeft wel stoere verhalen over boetes voor ouders als hun kinderen ontsporen. Dan is het echter alleen nog een kwestie van blussen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden