CDA-kiezer wil nu wel generaal pardon

Een ruime meerderheid (63 procent) van de CDA-kiezers wil na het jarenlange gesteggel over ‘de 26 duizend gezichten’, nu een generaal pardon....

Van onze verslaggeefster

Dit blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland. Ook onder de liberalen klinkt de roep voor een pardon: 49 procent van de VVD-kiezers is voor; eenzelfde percentage is tegen en volgt daarmee de officiële partijlijn.

Het onderzoeksbureau heeft de vragen over het asielbeleid eenmalig gesteld tijdens de verkiezingspeiling waarvoor wekelijks 938 respondenten worden geënquêteerd. Tweederde van de Nederlanders wil een verblijfsregeling voor asielzoekers die vóór april 2001 een aanvraag hebben ingediend, op voorwaarde dat ze de afgelopen jaren geen ernstig misdrijf hebben gepleegd.

De linkse kiezers zijn in ruime meerderheid voor een pardon, net als de partijen PvdA, GroenLinks en SP. Voor de ChristenUnie geldt hetzelfde.

Al jaren wordt gesproken over de asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen. De groep van meer dan 30 duizend personen valt onder het project Terugkeer. Vierduizend asielzoekers gingen terug, maar een groot aantal (43 procent) kreeg alsnog een vergunning. Duizenden (ex-)asielzoekers uit de groep leven illegaal in Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden