CDA kiest Van Haersma Buma tot fractievoorzitter

DEN HAAG - De CDA-fractie heeft dinsdag Sybrand van Haersma Buma (45) tot nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer gekozen. Hij volgt Maxime Verhagen op, die minister en vice-premier wordt.

De CDA-fractie verkoos Van Haersma Buma boven Henk Ormel. Hij is zich bewust van de enorme verantwoordelijkheid die op hem en op de CDA-fractie rust. 'Er ligt een enorme opdracht voor ons', zei Buma dinsdag nadat hij net was gekozen als opvolger van Maxime Verhagen.

De grote uitdaging voor de fractie is het om het CDA-verhaal te laten klinken de komende jaren. Buma zei dat de fractie het kabinet zal houden aan de uitvoering van het regeer- en gedoogakkoord. 'Waar het gedoogakkoord niet in voorziet, zullen wij ons eigen verhaal laten horen', aldus Buma.

Voorzittershamer

Direct na de stemming droeg Verhagen de voorzittershamer over aan Van Haersma Buma, die een staande ovatie van de fractie kreeg. Verhagen feliciteerde hem met de 'enorme verantwoordelijkheid' die hij krijgt.

Hij sprak de verwachting uit dat Van Haersma Buma 'met fierheid' leiding zal geven aan de 'fantastische fractie'. Verhagen heeft er alle vertrouwen in. 'We gaan samen het CDA weer op de kaart zetten', zei hij.

Bedanken
Van Haersma Buma bedankte Verhagen voor zijn inzet in de afgelopen jaren en zeker voor wat hij de afgelopen maanden voor de fractie heeft gedaan. 'Wij zijn er klaar voor, we gaan er tegenaan', aldus de nieuwe fractievoorzitter.

Henk Ormel
Henk Ormel vond dat er binnen de CDA-fractie wat te kiezen moest zijn en na lang nadenken stelde Henk Jan Ormel zich daarom ook kandidaat voor het fractievoorzitterschap van het CDA. Ormel zegt dinsdag dat hij blij is dat zijn tegenstrever Sybrand van Haersma Buma is gekozen tot nieuwe fractieleider.

'Ik heb heel veel vertrouwen in Sybrand', aldus Ormel die voor zover hij wist, de enige tegenkandidaat was. Dierenarts Ormel beschouwt het fractievoorzitterschap als een zware taak, vandaar dat hij er lang over nadacht of hij zich wel kandidaat moest stellen.

Ormel geeft aan dat hij nu zeker in de fractie blijft. Dat hij mogelijk kandidaat is voor een nog openstaande post als staatssecretaris in het nieuwe kabinet, is volgens hem niet aan de orde. 'Daar heb ik geen enkel signaal van'.

Gerda Verburg
CDA-Kamerlid Gerda Verburg, die afgelopen weekeinde besloot geen fractievoorzitter te willen worden, zei te verwachten dat Van Haersma Buma een hele goede fractieleider wordt. Volgens haar heeft hij voldoende ervaring en kent hij de fractie goed. Verburg ging niet in op de stemverhouding binnen de fractie. 'Ga er maar vanuit dat Van Haersma Buma de meeste stemmen heeft gekregen.'


Profiel
De protestant Sybrand van Haersma Buma is Kamerlid voor het CDA sinds mei 2002. Hij geldt als specialist op het terrein van justitie en veiligheidsbeleid. Sinds 2007 is hij fractiesecretaris.

Na zijn studie rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen deed hij een postdoctorale studie internationaal recht aan de Universiteit van Cambridge. Hij begon zijn carrière in 1990 als stafjurist bij de afdeling rechtspraak van de Raad van State. Daarna ging hij aan de slag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vervolgens was hij beleidsmedewerker bij de CDA-fractie. Daarna werd hij gekozen tot Kamerlid.

Van Haersma Buma was medeopsteller van een nota over antiterreurmaatregelen. Daarin werd gepleit voor een hardere aanpak van mensen, organisaties en politieke partijen die oproepen tot haat en terreur. Imams en anderen die haat zaaien, zouden hun paspoort en rijbewijs moeten inleveren. Ook zorgde Van Haersma Buma er samen met D66 voor dat de verjaringstermijn van misdrijven waar een levenslange gevangenisstraf op staat, is vervallen.

Van Haersma Buma woont in Voorburg.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden