CDA: keur allochtonen twee keer

Het CDA wil de WAO-keuring voor allochtonen verscherpen. Allochtonen moeten in de toekomst tweemaal door een arts worden gekeurd, voordat wordt besloten of zij arbeidsongeschikt zijn....

'Een tweede keuring kan voorkomen dat allochtonen onnodig in de WAO belanden', zegt CDA-Kamerlid Gerda Verburg. 'De klachten van allochtonen zijn vaak ingewikkeld en door slechte beheersing van de Nederlandse taal, zijn er communicatieproblemen met de artsen. Twee artsen weten meer dan één.'

Verburg gaat haar voorstel volgende week tijdens het WAO-debat met minister De Geus van Sociale Zaken inbrengen. VVD-Kamerlid De Vries noemt de oververtegenwoordiging van allochtonen ook 'een probleem'. De LPF is 'helemaal voor' de tweede keuring. 'Het wordt tijd dat die groep extra aandacht krijgt', aldus Kamerlid Varela.

Volgens het CDA kunnen de artsen de extra keuringen aan, omdat het aantal nieuwe WAO'ers gestaag daalt. De instroom bedroeg de eerste helft van 2003 36 duizend, vorig jaar in diezelfde periode nog 49 duizend. 'Dus komt er capaciteit vrij.'

Verburg gaat De Geus - die eerder instemde met een tweede keuring voor jonge vrouwen - voorhouden dat het aantal WAO'ers onder Turken ruim tweemaal zo groot is als onder autochtonen en onder Marokkanen anderhalf keer.

Het verontrust haar dat de oververtegenwoordiging ook geldt voor jonge mannen en vrouwen. Bij Marokkanen tot veertig jaar zijn er op elke honderd werkenden vijf WAO'ers. Dat is tweemaal zoveel als bij autochtonen van dezelfde leeftijd.

'Ik vind mijn voorstel dan ook niet discriminerend. De cijfers geven aan dat jonge allochtonen het slechter doen dan hun autochtone leeftijdsgenoten. Ik zie het simpel: deze maatregel kan ervoor zorgen dat ze aan het werk blijven', aldus Verburg.

Vooral de bevindingen van de keuringsartsen in het rapport In de fuik van de WAO van het Verwey-Jonker Instituut alarmeerden Verburg. Zij noemen het typerend voor Turkse en Marokkaanse WAO'ers dat bij hen vaak sprake is van een opeenstapeling van onduidelijke klachten. Ook blijken de lichamelijke en psychische klachten vaak een uiting van meer 'algemene ongenoegens'. Verburg vermoedt dat de klachten die allochtonen hebben het werken niet hoeven te belemmeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden