Update

CDA: Kamp moet zich niet rijk rekenen

DEN HAAG - CDA en PVV voelen er niets voor om de hele sociale zekerheid op de schop te nemen, zoals minister Henk Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zaterdag aangeeft in de Volkskrant.

ANP
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum Beeld
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum waarschuwt Kamp dat die 'zich niet rijk moet rekenen wat betreft de steun van het CDA voor verdere grootschalige hervormingen dan we hebben afgesproken'.

Regeerakkoord
Kamp zou bijvoorbeeld de ontslagregels zo willen herzien dat werkgevers zelf kunnen bepalen met welk personeel ze verdergaan. In het regeerakkoord van VVD en CDA en het gedoogakkoord met PVV wordt het ontslagrecht ongemoeid gelaten.

'No way! Afspraak is afspraak. Handen af van ontslagrecht', reageert Geert Wilders (PVV) op de boodschap van Kamp.

Mariëtte Hamer (PvdA) vindt dat Kamp angst zaait. 'Op de dag dat de werknemers bij MSD in Oss staan te vechten voor hun baan, komt hij met de mededeling dat hij de sociale zekerheid wil afbreken. Bizar', meent ze. En: 'De minister kan bij het zaaien van angst over het afbreken van de sociale zekerheid, WW en ontslagrecht absoluut niet rekenen op de steun van de PvdA'. Zij vindt dat Kamp beter kan laten zien hoe hij mensen aan het werk wil helpen.

Kiezersbedrog
D66-leider Alexander Pechtold noemt het kiezersbedrog van Kamp om vlak voor de verkiezingen te doen alsof hij wel de sociale zekerheid hervormt. Volgens Pechtold loopt de VVD aan de leiband van de PVV aangezien de partij 'haar hele economische programma heeft ingeleverd bij Wilders en daarmee een onbetaalbare rekening legt bij de volgende generatie'. Pechtold wil graag een debat met de bewindsman 'over het niet verhogen van de AOW-leeftijd en de stilstand met ontslagrecht en WW'.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden