CDA-kamerlid Terpstra: 'Het is belangrijk het beloofde plan door te zetten'

Wat betreft de lastenverlichtingen moet de verlaging van de overhevelingstoeslag voorop staan, vindt het CDA-kamerlid Terpstra. 'Het komt aan alle werkgevers ten goede, grote en kleine....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Soms denkt Gerrit Terpstra, Tweede-Kamerlid van oppositiepartij CDA, wel eens dat het beter is om tegen het kabinet te stemmen, ook al is het CDA het met zijn plannen eens. 'Als wij de VVD en D66 steunen, dan bieden we de PvdA een kans om ''dualistisch'' een andere weg te kiezen.'

Dat gebeurt nu ook in de strijd om de lastenverlichtingen. 'Maar wij willen toch ons CDA-verkiezingsprogramma uitvoeren, en dat komt toevallig overeen met de plannen van de VVD en D66.' Dus kan de PvdA daar weer tegenin, zonder dat het kabinet in gevaar komt.

Terpstra wil, net als VVD en D66, de last van de overhevelingstoeslag (OT) voor werkgevers terugdringen. Maar toch ziet hij enige ruimte om wat extra's te doen voor lage inkomens en laaggeschoolde werklozen. Het geld daarvoor moet dan wel worden gevonden binnen de 4,5 miljard gulden die het kabinet nog tot 1998 te vergeven heeft.

De financiële specialist van de christen-democraten is tegen plannen van PvdA-fractievoorzitter Wallage om nu al extra geld in te zetten voor lastenverlichtingen. 'Alle belastingmeevallers die we nu uit de extra economische groei zullen krijgen, moeten dit en volgend jaar worden gebruikt om het financieringstekort te verlagen.' Dat zal minister Zalm, en wederom de coalitiepartijen VVD en D66 als muziek in de oren klinken.

Maar van de twee miljard, die voor de OT-verlaging is gereserveerd, kan wel iets af, denkt Terpstra. Dat geld kan worden gebruikt voor een deel van het plan van minister Melkert: het verlagen van de werkgeverslasten op de laagste lonen tot 34 duizend gulden.

Het denivellerende effect van de OT-verlaging wordt daardoor ook iets verzacht. 'Nu de economie aantrekt, en er ook andere maatregelen worden genomen die denivellerend werken, zoals het eigen risico in de zorg, kan je wel iets meer doen voor de laagstbetaalden', vindt Terpstra.

Maar toch staat verlaging van de OT voorop. Om twee redenen. 'Het komt aan alle werkgevers ten goede, grote en kleine', zegt Terpstra. 'Dat is belangrijk, want ik geloof niet dat het klein- en grootbedrijf gescheiden circuits zijn wat betreft het scheppen van banen.'

Daarnaast moet de OT-verlaging doorgaan, omdat hij nu eenmaal is beloofd. Het terugdraaien van de maatregel zou de betrouwbaarheid van de regering opnieuw schaden, een argument dat ook de VVD en Ybema van D66 hanteren. Terpstra: 'Het is soms beter dat de overheid een plan dat niet goed maar wel beloofd is, doorzet.'

Een derde argument voor de OT-verlaging is de 'trekkende schoorsteen': de OT-verlaging komt ook ten goede aan de hogere inkomens. In dat segment worden dan ook banen geschapen, waardoor doorstroming van lagere regionen mogelijk wordt.

'Dat schept ruimte op het minimumniveau, waar ongeschoolden vaak worden weggedrukt door iets beter opgeleiden. 'Wij vinden de druk van Melkert daar wel goed, maar het moet gepaard gaan met trek aan de bovenkant'.

M.A.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.