Nieuws

CDA-Kamerlid Raymond Knops maakt termijn niet af en wordt defensielobbyist

Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA) verlaat de Tweede Kamer om directeur te worden van de lobbyclub Stichting Nederlandse industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV). Eerder was Knops vervangend minister, staatssecretaris en campagneleider van het CDA bij de laatste Kamerverkiezingen.

Dylan van Bekkum
Raymond Knops (CDA) in september als Kamerlid tijdens een debat over de transgenderwet. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Raymond Knops (CDA) in september als Kamerlid tijdens een debat over de transgenderwet.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De afgelopen tijd heeft de Kamer het voor bewindsleden moeilijker gemaakt om na hun aftreden lobbyist te worden. Knops trad een jaar geleden af als staatssecretaris, maar lijkt het lobbyverbod voor bewindslieden te omzeilen. Het lobbyverbod van twee jaar geldt enkel voor het onderhouden van contacten met ministeries op de eigen of aanpalende portefeuilles. Knops was staatssecretaris en ook (kort) minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In die hoedanigheid had hij niet of nauwelijks met Defensie te maken. Voor Kamerleden en ambtenaren zijn überhaupt amper lobbyregels.

Raymond Knops is een voormalig militair, hij was beroepsofficier bij de Koninklijke Luchtmacht en werd tussen november 2004 tot en met februari 2005 uitgezonden naar Irak, als actief reservist in de rang van luitenant-kolonel. Een halfjaar na terugkomst in Nederland werd hij namens het CDA Kamerlid. Vanaf 2010 voerde hij voor de fractie het woord over Defensie.

In 2017 werd Knops staatssecretaris in het kabinet Rutte-III. Na de formatie van het volgende kabinet Rutte in 2021 keerde hij niet terug in het kabinet, maar in de Kamer. Knops kwam negatief in het nieuws na een publicatie van NRC en De Limburger. De kranten meldden dat Knops bij een gronddeal in 2010 bevoordeeld was en dat dit hem een voordeel van tienduizenden euro’s opleverde. Knops ontkende en sleepte de kranten voor de rechter. In de rechtszaal schoffeerde hij de desbetreffende journalisten door hen ‘een bende’ te noemen. De rechter oordeelde dat Knops wel degelijk bevoordeeld was, maar dat de krant de bewering over het voordeel van tienduizenden euro’s moest rectificeren.

Strengere lobbyregels

Hoewel bijna negenduizend Nederlanders bij de Kamerverkiezingen in 2021 hun stem aan Knops toevertrouwden, maakt hij zijn termijn in de Kamer niet af. In plaats daarvan kiest hij voor de functie van bestuursdirecteur bij NIDV, zo maakte hij vrijdagmiddag bekend. De brancheorganisatie werd in in 1984 mede opgericht door de overheid en stelt een belangrijke gesprekspartner te zijn voor het ministerie van Defensie. De stichting behartigt in die gesprekken bedrijven in de defensie- en veiligheidsindustrie.

Het afgelopen jaar is de Tweede Kamer kritischer gaan kijken naar bewindslieden die Den Haag uitwandelen om vervolgens vrijwel direct Den Haag weer binnen te wandelen als lobbyist op hetzelfde terrein. Zo werd Cora van Nieuwenhuizen, op dat moment demissionair minister van Infrastructuur, in 2021 aangesteld als directeur van branchevereniging Energie Nederland.

De Europese transparantiewaakhond Greco had al meermaals gewaarschuwd dat de Nederlandse lobbyregels niet op orde waren, maar vooral de overstap van Van Nieuwenhuizen leidde tot veel kritiek en was min of meer het startschot voor scherpere lobbyregels. Op initiatief van Laurens Dassen (Volt) en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt kwam er een lobbyverbod van twee jaar voor bewindslieden. Voor zichzelf is de Kamer (voorlopig) een stuk minder streng.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden