CDA-Kamerlid Joba van den Berg: er moet een eind komen aan het oerwoud van polissen
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de 'kloonpolissen' die worden aangeboden door de vier grote zorgverzekeraars.
Een motie van het CDA kreeg dinsdagavond steun in het debat over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid. Polissen die nauwelijks van elkaar afwijken maar wel als alternatief worden gepresenteerd, bieden volgens de parlementariërs een schijnkeuze aan consumenten.
'Er moet een eind komen aan het oerwoud van polissen', zegt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. 'Het aanbod is onnodig groot en onoverzichtelijk. Het bestuderen van de kleine lettertjes en de onderlinge verschillen is een immens karwei.' Zij pleit voor een standaardpolis voor alle zorgverzekeraars, maar wil de verzekeraars eerst zelf de kans geven om maatregelen te nemen.
In de motie, ondersteund door onder meer D66, GroenLinks en de PvdA, vragen de partijen aan minister Bruins van Medische Zorg om in beeld te brengen hoeveel identieke polissen met verschillende namen er op de markt zijn. Van den Berg wil dat er snel werk wordt gemaakt van de belofte in het regeerakkoord transparantie en standaardisatie van polissen te realiseren.
Sharon Dijksma (PvdA) haalt er het liefst een kapmes doorheen. 'Het aanbieden van identieke polissen is niet de marktwerking waar de consument beter van wordt.' VVD-Kamerlid Aukje de Vries is niet voor het terugdringen van het aantal polissen, maar vindt dat het voor consumenten makkelijker moet worden om zorgpolissen te vergelijken.
Volgens de Consumentenbond, die hier in november al aandacht voor vroeg, bieden de vier grote verzekeraars identieke polissen aan voor verschillende prijzen. Zo wordt de zorgkeuzepolis bij CZ aangeboden voor ruim 122 euro, terwijl nagenoeg dezelfde polis bij Ohra, onderdeel van het CZ-concern, bijna 108 euro kost. Ook bij Achmea en VGZ lopen de premies van dezelfde basisverzekeringen onder verschillende namen uiteen.
VGZ is van plan te gaan schrappen in het aantal merken en polissen, laat een woordvoerder in een reactie weten. 'Dat kan niet allemaal in een keer, maar we willen de consument een overzichtelijk aanbod bieden.' VGZ heeft dit jaar al afscheid genomen van de VGZ Goede Keuze polis en een aantal merken en wil meer prodcten opheffen.
Eenderde van de aangeboden 57 basisverzekeringen kan volgens de Consumentenbond worden geschrapt, omdat ze gelijk zijn aan een andere polis. Vorig jaar stapte nog geen 7 procent van de verzekerden over naar een andere verzekeraar, volgens berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
'Het klopt dat we polissen aanbieden die in zorgvoorwaarden identiek zijn. De verschillen zitten in de dienstverlening', zegt een woordvoerder van CZ. De zorgverzekeringskaart die CZ en andere verzekeraars samen met brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland hebben ontwikkeld, geeft consumenten voldoende inzicht in de verschillende polisdekkingen, aldus de woordvoerder. 'Schrappen in het aantal polissen is nergens voor nodig.'