CDA-jeugd is niet rebels, wel eigenwijs

Om kwart over één passeert CDA-kamerlid Ank Bijleveld haar partijgenoot René Smit, de oud-havenwethouder uit Rotterdam. Het is erop en erover....

MILJA DE ZWART

Van onze verslaggeefster

Milja de Zwart

AMSTERDAM

In de Lutherse kerk in Amsterdam stellen 250 CDA-jongeren per bankpas en computer hun favoriete Tweede-Kamerfractie samen. Althans, zonder de aanvoerder. Want alle CDA'ers die als mogelijke lijsttrekker worden genoemd, zijn van de groslijst geweerd. Het maakt niet uit. Gaandeweg het congres wordt toch wel duidelijk dat jong CDA vice-voorzitter Tineke Lodders wil als lijsttrekker.

'Wie niet kiest, verliest' schreeuwt het voorblad van het congresboek de deelnemers toe. Volgens het CDJA staat de toekomst van de partij op het spel en moeten het gedachtengoed en de volksvertegenwoordigers die dat uitdragen flink worden opgeschud.

Initiatiefnemer Ad Koppejan, oud-voorzitter van het CDJA, zal aan het eind van de dag bepleiten dat driekwart van de zittende volksvertegenwoordigers plaats maakt voor een nieuwkomer. Alleen als dat lukt, is hij beschikbaar voor een Tweede-Kamerzetel, laat hij doorschemeren. Zijn jonge partijgenoten hebben hem immers op twee gezet, juist achter Bijleveld.

's Ochtends, als Koppejan het congres opent, is hij voorzichtiger. 'Er zullen vandaag veel media aanwezig zijn. Maar wij bepalen zelf de uitstraling van deze dag. We hoeven ons nergens meer tegen af te zetten. De puberteit hebben we toch allang achter de rug. Kernwoorden voor vandaag zijn: positief, niet afbreken maar opbouwen', heeft hij de congresgangers vermanend voorgehouden.

De waarschuwing is een tikje overbodig. De christen-democratische jongeren splitsen zich in tien kleine groepjes, waarin serieus gediscussieerd wordt over thema's als gezin, zorg, milieu, normen en waarden, sociale zekerheid. Misschien dat er alleen in de workshop waar de debatteerkunst wordt geoefend af en toe een rebelse opmerking valt. 'We kunnen niet debatteren omdat we een dwangmatige hang naar eenheid hebben', antwoordt een van de deelnemers op de vraag waarom het CDA er maar niet in slaagt uit het dal van de peilingen te klimmen.

De 'tien keuzen voor de toekomst' die het CDJA 's middags in de aula van de Lutherse kerk maakt, zijn vooral eigenwijs. Milieubeleid mag desnoods ten koste gaan van koopkracht en werkgelegenheid. Zelforganisatie van allochtonen gaat vooraf aan integratie en het is geen probleem als er 'eigen scholen en wijken' ontstaan. De jongeren spreken zich uit tegen het referendum.

Tegen de zin van de Tweede-Kamerfractie in moet er toch een wettelijk recht op deeltijdwerk komen. Dat is nodig om mensen de gelegenheid te geven zelf hun kinderen, zieke of oude familieleden of behoeftige buren te verzorgen - want daar zijn de jongeren ook voor. Het ontlokt de allerpopulairste vrouw van het congres, Tineke Lodders, het commentaar: 'Deze generatie verplicht zich wel ergens toe. Tegen de tijd dat ik oud ben, zal ik ze er op aanspreken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden