CDA herbront zich op gezin en wil luider van zich laten horen

Ouderen mogen er geen financieel nadeel van ondervinden dat hun kinderen hen verzorgen. Hun AOW moet ongemoeid blijven als zij bij hun kinderen gaan wonen.

DEN HAAG - Dit zegt Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. Hij keert zich hiermee tegen een voorstel van minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken.


Kamp heeft voorgesteld om de AOW te verlagen van ouderen die bij hun kinderen inwonen en daar mantelzorg ontvangen. Volgens Van Haersma Buma staat deze maatregel haaks op het gedachtengoed van zijn partij, waarbij het gezin de maatschappelijke kern is. 'Het kan niet zo zijn dat de familie de zorg voor de ouders op zich neemt en dan gestraft wordt. Die zorg is van grote waarde,' zegt hij. 'Deze maatregel moet van tafel.'


Hetzelfde geldt volgens hem voor ouders die een bijstandsuitkering ontvangen en de zorg hebben voor een gehandicapt kind. 'Als dat kind een volledige Wajong-uitkering heeft, mag dat geen gevolgen hebben voor de uitkering van de ouders', aldus de CDA'er.


Paul de Krom (VVD), staatssecretaris van Sociale Zaken, wil dat bij een bijstandsuitkering gekeken wordt naar alle inkomsten in een huishouden. Van Haersma Buma wil een uitzondering voor de Wajong-uitkering. 'Ook hier gaat het om de zorg in gezinsverband.'


De CDA-fractievoorzitter zal het verzet tegen de plannen van Kamp vandaag aankondigen op het CDA-congres in Den Haag. Volgens hem past het in een nieuwe lijn waarin de CDA-fractie meer nadruk wil gaan leggen op morele thema's. Daarbij staan rechtvaardigheid en het gezin hoog in het vaandel.


De CDA-fractie heeft de afgelopen jaren vaak het verwijt gekregen flets te zijn. De fractie volgde te slaafs de koers van het kabinet en verloor zo een eigen, herkenbaar CDA-profiel.


Dat gaat veranderen, voorspelt Van Haersma Buma. De fractie zal de komende periode een scherpere koers varen op thema's als morele waarden en het gezin. 'Juist hierin ligt de kracht van het CDA, meer nog dan in de financiële aspecten. Hier onderscheiden wij ons. Op dit soort onderwerpen moeten we daarom weer veel vaker een moreel appèl durven doen. Daar moeten we niet voor terugschrikken.'


Een assertievere fractie zal de manoeuvreerruimte voor de CDA-ploeg in het kabinet beperken. Bovendien kiest de partij vandaag een nieuwe voorzitter. Ook die zal inzetten op veel scherper geprofileerde christen-democratische standpunten.


In vraaggesprekken met de Volkskrant voorspellen oud-voorzitters van het CDA dat een uitgesprokener partij de positie van vice-premier Maxime Verhagen veel moeilijker zal maken dan die nu al is. Scherpe uitspraken uit het CDA zullen leiden tot conflicten in het kabinet.


Marnix van Rij spreekt van 'een groot risico' voor Verhagen. Ook Peter van Heeswijk, Tineke Lodders en Hans Helgers achten de positie van Verhagen tegenover een scherper geprofileerde voorzitter 'lastig'. Maar allen zeggen dat er niets anders op zit. De partij moet vernieuwen.


Helgers: 'Verhagen zal moeten zeggen dat hij het debat en de vernieuwing van harte toejuicht. De VVD en de PVV zullen daaraan moeten wennen.'


Het Vervolg Pagina 2 en 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden