CDA: GroenLinks gooit olie op vuur bij scholieren

‘GroenLinks gooit olie op het vuur’ bij de scholierenacties. Dat heeft Tweede Kamerlid Jan de Vries van het CDA maandag gezegd....

ANP

De Vries stelt dat veel actievoerende leerlingen er geen benul van hebben waar de acties over gaan. Hij houdt de jongerenorganisatie Dwars van GroenLinks ervoor verantwoordelijk deze kinderen aan te zetten tot rotzooi schoppen. De Vries doet een dringende oproep aan het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) om de geplande actie voor vrijdag af te gelasten. ‘Een demonstratie is onverantwoord en zorgt voor onnodige spanning’, zegt hij.

Volgens Tofik Dibi, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft Dwars alleen ‘geprobeerd om de demonstraties in goede banen te leiden’. Hij noemt de oproep van De Vries om de demonstratie van vrijdag af te blazen ‘ongepast’. ‘Een politieke partij mag mensen nooit verbieden gebruik te maken van hun grondrechten’, stelt Dibi.

Kamerleden verwerpen categorisch de rellen onder scholieren. ‘Het is te gek voor woorden dat ze het protest aangrijpen om relletjes te schoppen’, aldus Margot Kranevelt van de PvdA. Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming van de VVD heeft het over ‘verwende tieners die rotzooi trappen'.

De scholieren keren zich tegen de minimumnorm van 1.040 lesuren per jaar. Zondagavond presenteerde staatssecretaris Marja van Bijsterveldt een akkoord met de middelbare scholen waarmee zij aan de scholieren tegemoet wilde komen. Zo mogen scholen voortaan maximaal 40 uur aan buitenschoolse activiteiten meetellen.

Samen met de PvdA is De Vries tevreden. De CDA'er stelt dat de minimumnorm overeind blijft omdat elke leerling wel aan een buitenschoolse activiteit deelneemt. Kraneveldt is ‘voorlopig akkoord’ met de versoepeling omdat een echte wetswijziging te veel tijd zou kosten.

Andere Kamerleden stellen dat Van Bijsterveldt te gemakkelijk voor de leerlingen heeft gezwicht. ‘Dit toont aan dat leerlingen succes hebben’, aldus Jasper van Dijk van de SP. ‘Van Bijsterveldt moet zich niet laten leiden door de scholieren’, stelt Dibi van GroenLinks. Dezentjé Hamming noemt het ‘CDA de partij van zwenkwieltjes, want dit is wel degelijk een versoepeling van de minimumnorm’.

De politie arresteert een scholier tijdens rellen op het Museumplein. (ANP) Beeld
De politie arresteert een scholier tijdens rellen op het Museumplein. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden