CDA-fractie verwerpt kritiek Van Ardenne

De CDA-fractie in de Tweede Kamer distantieert zich van de harde kritiek die partijgenoot en oud-minister Van Ardenne uit op de VVD....

Van onze verslaggever Marc Peeperkorn

VVD-leider Rutte vindt de opmerkingen van Van Ardenne over the top. Oud-minister en VVD-Kamerlid Kamp meent dat ze uit de bocht is gevlogen. ‘Van Ardenne is een vrij emotioneel persoon, ze doet wel vaker opmerkelijke uitspraken.’

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Balkenende III beschuldigt de VVD ervan achter de PVV van Geert Wilders aan te hollen. ‘Rutte en Kamp verkrachten de democratische rechtsstaat’, aldus Van Ardenne dinsdag in een vraaggesprek met de Volkskrant. Zij neemt het de VVD-prominenten kwalijk samen met Wilders het debat te voeren over de dubbele nationaliteit van de staatssecretarissen Aboutaleb (Sociale Zaken) en Albayrak (Justitie).

Ook vindt de CDA’ster het ongepast dat de VVD twijfels plaatst bij PvdA-Kamerlid Arib, die advieswerk in Marokko verricht. Volgens Van Ardenne dient zowel Kamp als Rutte de Kamer te verlaten. De oud-bewindsvrouw is onlangs door het kabinet benoemd tot Nederlands vertegenwoordiger bij de VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO.

‘Een zeer extreme opvatting’, meent Rutte. ‘Het gaat nogal ver om twee Kamerleden weg te willen sturen.’

Kamp: ‘Als je net door de regering bent benoemd past het niet te zeggen dat Kamerleden moeten opkrassen. Met zo’n uitval maakt Van Ardenne duidelijk dat ze niet geschikt is om in een hoge ambtelijke positie te functioneren.’ Kamp verwijst daarmee naar de uitspraak van Van Ardenne dat ze overweegt zich over vier jaar te kandideren als secretaris-generaal van de VN.

VVD-vicefractievoorzitter Schippers vindt het ‘ongelooflijk dat iemand die net minister af is, zulke sterke opvattingen heeft over hoe Kamerleden hun werk moeten doen’. De VVD heeft premier Balkenende gevraagd zijn mening te geven over het gedrag van de net door hem aangewezen FAO-vertegenwoordiger. Het antwoord volgt binnen enkele weken.

De VVD blijft bij haar standpunt dat Kamerleden van allochtone afkomst hun tweede niet-Nederlandse paspoort (indien dat mogelijk is) moeten opgeven. Partijleider Rutte: ‘Wij hebben grote problemen met de integratie van circa 1 miljoen mensen met een islamitische achtergrond. Albayrak heeft een kans laten liggen door haar Turkse paspoort niet in te leveren. Dat was een mooi voorbeeld geweest.’

CDA-minister van Justitie Hirsch Ballin is evenwel zeer te spreken over de samenwerking met staatssecretaris Albayrak. ‘Laten we deze paspoortdiscussie snel sluiten’, aldus de minister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden