CDA-fractie akkoord met financieel plan

De CDA-fractie heeft dinsdag op hoofdlijnen ingestemd met het akkoord dat in de kabinetsformatie is bereikt over het financieel beleid voor de komende vier jaar....

CDA-leider Balkenende heeft zijn fractie dinsdagochtend een toelichting gegeven op de gemaakte afspraken. De fractieleden kregen het stuk overigens niet uitgereikt. Dat gebeurt pas als CDA en PvdA het na de doorrekening van de maatregelen door het Centraal Planbureau definitief eens zijn geworden.

Balkenende en PvdA-leider Bos kwamen maandag overeen dat de komende vier jaar voor in totaal zo'n twintig miljard euro wordt bezuinigd. Daarvan is 14,5 miljard bestemd om het overheidstekort weg te werken. De rest van het geld gaat naar de gezondheidszorg (2,5 miljard) en naar het arbeidsmarktbeleid (Melkertbanen, loonkostensubsidies), onderwijs, veiligheid, landbouw en ouderenbeleid.

Het bedrag van 20 miljard wordt niet alleen bereikt door bezuinigingsmaatregelen, maar ook door lastenverzwaringen. Het gaat daarbij om zo'n 5 miljard. Daar staat weer voor 1,5 miljard lastenverlichting tegenover.

Enkele van de belangrijkste maatregelen zijn:

- De lonen in de collectieve sector en ook de uitkeringen stijgen de komende vier jaar slechts met de inflatie. CDA en PvdA hopen dat ook de loonstijging in de marktsector tot dat niveau beperkt blijft. Opbrengst: 4,5 miljard euro.

- De voorgenomen afschaffing van de onroerendzaakbelasting gaat niet door. Opbrengst 2 miljard.

- Er wordt fors gesnoeid in de bureaucratie bij de rijskoverheid (circa 1 miljard). Ook de provincies en gemeenten zullen moeten bezuinigen.

- De accijnzen op alcohol en tabak gaan met respectievelijk 100 en 360 miljoen omhoog. Een pakje sigaretten wordt daardoor 30 cent duurder.

- Het spaarloon verdwijnt (800 miljoen). Daarvoor in de plaats komt een regeling waarmee werknemers kunnen sparen voor verlof.

- Het kwartje van Kok wordt niet teruggegeven aan de automobilist, maar gestort in een fonds om de aanleg van wegen en spoorlijnen te bekostigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden