CDA-europarlementariër Janssen van Raay weigert op te stappen 'Halverwege weggaan is kiezersbedrog'

Het CDA overweegt europarlementariër Jim Janssen van Raay te royeren. Hij vecht terug. 'Het is kiezersbedrog als ik halverwege wegga.'..

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

In 1961 werd Jim Janssen van Raay lid van de CHU, vijf jaar later bekleedde hij zijn eerste functie als voorzitter van de westelijke kiesvereniging. In 1980 stond hij aan de wieg van het CDA, de partij die hem nu overweegt te royeren. Maar de weerbarstige europarlementariër, tevens advocaat bij het Rotterdamse kantoor Trenité van Doorne, laat zich niet zomaar wegsturen. 'Het feit dat de partijvoorzitter mij via de televisie laat weten dat hij mijn royement aanvraagt, vind ik op zichzelf al een grond om in hoger beroep elk royement nietig te verklaren.'

- Helgers beroept zich op een interne partijverklaring die u getekend heeft. Daarin staat dat een ieder zijn zetel in het Europees Parlement ter beschikking stelt zodra de samenwerking met de christendemocratische fractie EVP verbroken wordt.

'Dat klopt. Maar ik stel mij op het standpunt dat dat slechts geldt als iemand verlokt door een aantrekkelijke aanbieding uit zichzelf de fractie verlaat. Maar niet als hij uit de fractie wordt weggestuurd. Ik heb geen ontslag genomen, ik ben ontslagen. Dan vervalt die verklaring.

'Het mandaat in het Europees Parlement is van Janssen van Raay en van niemand anders. Ik ben voor vijf jaar gekozen, ik blijf voor vijf jaar zitten. Het is kiezersbedrog als ik halverwege wegga. Als een predikant wordt ontslagen, dan gaat hij ook rustig naar een andere kerk.'

- Vindt u het CDA echt zo'n autoritaire partij?

'Geworden. Dat was in 1980 nog niet zo. De voorzitter van mijn kamerkring in Rotterdam, Arnold van der Heijde, is ook des duivels. Hij is helemaal niet op de hoogte gesteld dat ik, zijn Rotterdamse kandidaat en partijlid, moest vertrekken en nu misschien zelfs wordt geroyeerd. Maar laten ze dat maar intern uitvechten.'

- En u heeft Hanja Maij-Weggen een judas genoemd.

'Ja, want zij heeft mij een rotstreek geleverd. Ze heeft belastende verklaringen tegen mij - afkomstig van een socialist - onder zich gehouden, in plaats van mij daarvan op de hoogte te stellen. En is zonder dat ik het wist op de televisie verschenen, nam alles voor zoete koek aan en zei: ''Ik ben blij dat Janssen van Raay weggaat.'' Maij heeft als delegatieleider dubbel verraad gepleegd.'

- Het draait allemaal om de geur van belangenvermenging die u om u heen heeft, als europarlementariër, als advocaat, als honorair consul van Singapore, als vriend van de Indonesische regering.

'Die geur is volstrekt ten onrechte. Er is geen sprake van enige belangenverstrengeling dan ook.'

- Waar komen al die verhalen vandaan dan?

'Van mij onwelgezinde mensen. Waar komt laster vandaan? Maar die verhalen zijn nooit hardgemaakt.'

- De Britse europarlementariër Glyn Ford, schrijver van het befaamde rapport over de wildgroei aan lobbyactiviteiten in Brussel en Straatsburg, heeft u openlijk beschuldigd van het organiseren van een snoepreisje op kosten van de Indonesische regering.

'Dat heeft hij ook niet hard kunnen maken. Niks snoepreisje, we hebben het allemaal zelf betaald, zelfs mijn secretaresse. Dt verhaal is uit de lucht gegrepen, we kunnen de tickets laten zien. Ook Van Bladel is daar ten onrechte van beschuldigd.

- Een ondernemer heeft onlangs bij een andere europarlementariër zijn beklag gedaan. De zakenman had een onderhoud met u gehad, dacht dat hij u als europarlementariër sprak, maar kreeg later voor die ontmoeting een gepeperde rekening van uw advocatenkantoor.

'Noem die ondernemer. Ik heb gezegd: produceer die rekening. Er is nooit aan mij een betaling gedaan.'

- Maar het is blijkbaar onduidelijk of u praat als europarlementariër of als advocaat of als ereconsul van Singapore.

'Ja, kom nou toch. Die onduidelijkheid is er helemaal niet. Ik praat altijd als europarlementariër en ik praat nooit als honorair consul van Singapore. Iedereen weet dat ik dat ben. Die nevenfuncties zijn geoorloofd en geregistreerd. In het register van het parlement staat dat ik ereconsul ben en advocaat en commissaris van Nestlé.

'Dat is het hele verhaal. Dan kun je wel zeggen: spreek je nu als commissaris van Nestlé of als voorzitter van de beroepsvoetballers of als museumvoorzitter of als europarlementariër? Wat is dat voor een onzin.'

- Er is dus niets aan de hand?

'Nee. De meeste mensen hebben verscheidene functies in het leven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.