CDA'ers wisten van stier Herman en Nutricia

De Dierenbescherming heeft de CDA-fractie om opheldering gevraagd over de voorkennis van twee oud-kamerleden, De Jong en Van Noord, in het genetische experiment met stier Herman....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Jong heeft in een vorige week gepubliceerd boek toegegeven dat zij, lang voor de onthulling in juni 1994, wist dat het babyvoedingsmiddelenconcern Nutricia het onderzoek van Gene Pharming met stier Herman financierde. Volgens De Jong was ook Van Noord op de hoogte.

Het oud-kamerlid zegt in het boek Herman, de biografie van een genetisch gemanipuleerde stier dat zij tijdens een stage in de zomermaanden van 1992 bij Nutricia bij toeval hoorde van de betrokkenheid van het concern bij het onderzoek van Gene Pharming. 'Dat kwam een keer ter sprake en er werd bij gezegd dat die informatie, uit concurrentie-overwegingen, strikt geheim moest blijven. Ik vond en vind dat ik dat moest respecteren.'

Er is naderhand in de Tweede Kamer grote commotie ontstaan over de kwestie. De proeven met Herman werden uitgevoerd op de proefboerderij van het ministerie van Landbouw, 't Gen. Verschillende fracties, waaronder die van het CDA, hadden grote twijfels over de ethische toelaatbaarheid van het experiment.

Een meerderheid van de Kamer stemde uiteindelijk schoorvoetend in met de proeven vanwege het doel: produktie van geneesmiddelen via de koemelk van nakomelingen van Herman. De onthulling over de betrokkenheid van Nutricia bracht een ander doel aan het licht: de produktie van babyvoeding met menselijke eiwitten.

De Jong, die zelf overigens tegen het experiment stemde, geeft zelf toe dat de Kamer over deze informatie had moeten beschikken. 'Idealiter had de Kamer natuurlijk moeten weten dat Nutricia bij het onderzoek betrokken was en waarom. Maar wat moest ik? Die informatie was mij in vertrouwen verstrekt. Voor een bedrijf als Nutricia gaat het natuurlijk om miljoenen. Die kun je niet zomaar op het spel zetten door bedrijfsgeheimen te openbaren.'

Gene Pharming heeft toestemming om het experiment voort te zetten. De nakomelingen van Herman worden drachtig gemaakt om daarna te bepalen of de melk inderdaad menselijke eiwitten bevat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden