CDA'ers pakken Wilders aan en omarmen Samsom

De CDA-kandidaten voor het lijsttrekkerschap hebben zich zaterdagavond in een livedebat tijdens het programma Nieuwsuur fel afgezet tegen Geert Wilders. Daarbij lieten ze alle zes weten na 12 september liever met het PvdA van Diederik Samsom samen te willen werken, dan met de SP van Emile Roemer.

Beeld Nieuwsuur

Maar de pijlen waren tijdens het debat vooral op Geert Wilders gericht. Sybrand van Haersma Buma noemde Wilders' uitspraken vandaag - over een intimiderende Mark Rutte tijdens het Catshuisberaad - 'overdreven' en 'kleinzielig'. 'Ik kon die woedeuitbarsting van Rutte juist heel goed begrijpen', aldus Van Haersma Buma, die zelf bij het beraad aanwezig was.

'Niet bijzonder sterk'
Op de vraag van debatleider Twan Huys wie van de zes deelnemers straks het sterkst met Wilders zou kunnen debatteren, antwoordde Buma ook ongekend fel: 'Is Wilders überhaupt in staat om met een van óns in debat te gaan? Dát is hier de vraag'. Ook Henk Bleker zei niet erg onder de indruk te zijn van de PVV-leider en noemde Wilders' debatstijl zelfs 'niet bijzonder sterk'.

Op de vraag van Huys aan Buma of Wilders straks in verkiezingsdebatten nog met zaken naar voren komt die nog niet bekend zijn, antwoordde hij: 'Dat zou best kunnen. Maar van alles wat Wilders nu zegt denk ik, hee, dat was een paar weken geleden héél anders.'

De kandidaten wilden niet vooruitlopen op mogelijke coalities na de verkiezingen, maar gaven wel alle zes aan dat moet worden geprobeerd 'dicht in de buurt te blijven' van middenpartijen VVD en PvdA.

Kennistest
Tijdens het debat probeerde de presentator ook nog de algemene politieke kennis van de deelnemers te testen. Dat ging niet van harte. Wethouder Mona Keijzer uit Purmerend brak Huys, die wilde weten wie de president is van de Europese Centrale Bank, tot twee keer toe af en probeerde de vraag zo te ontwijken. Huys stelde de vraag uiteindelijk toch, maar Keijzer gaf geen antwoord. Onderwijsbestuurder Marcel Winthels wist de vraag over wie de huidige premier van Spanje is, niet te beantwoorden.

Het CDA profiteert in de peilingen ondertussen van alle aandacht in de media voor de lijsttrekkersverkiezing. In de Politieke Barometer van Ipsos Synovate stijgen de christendemocraten van 14 in de vorige peiling naar 16 zetels nu. De VVD die juist weinig in het nieuws was, moet in de peiling 2 zetels inleveren en daalt van 35 naar 33 zetels. Wilders stijgt iets van 17 vorige week naar 19 vandaag.

Bleker
Bij de zes strijdende CDA'ers is Van Haersma Buma met 29 procent veruit het populairst, gevolgd door Henk Bleker met 18 procent. Opmerkelijk genoeg bleek uit de peiling dat 37 procent van de CDA-kiezers beslist niet wil dat staatssecretaris Bleker lijsttrekker wordt.

Bekijk het Nieuwsuur-debat hier terug

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden