CDA'ers Hugo de Jonge en Ank Bijleveld worden ministers van Zorg en Defensie

Het CDA heeft de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge gevraagd om vicepremier te worden in het kabinet-Rutte III. Hij wordt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Partijgenoot en commisaris van de koning in Overijssel Ank Bijleveld wordt minister van Defensie.

Hugo de Jonge en Ank BijleveldBeeld ANP

Beide namen zoemden al enkele weken rond op het Binnenhof. Nu zijn ook de portefeuilles van de beoogd bewindslieden bekend. De Rotterdamse wethouder De Jonge zal met zijn 40 jaar een van de jongere ministers zijn. Dat partijleider Buma de Rotterdammer als zijn belangrijkste man in het kabinet naar voren schuift, is opvallend. Hij gooit als wethouder al zeven jaar hoge ogen in Rotterdam, maar heeft op het Binnenhof geen ervaring als Kamerlid of bestuurder. Wel was hij in het verleden beleidsmedewerker van de fractie en assistent van CDA-onderwijsminister Van der Hoeven en staatssecretaris Van Bijsterveldt.

Ook de portefeuille is verrassend. De Jonge is allereerst een onderwijsman. Hij gaf les op een basisschool, werkte voor de minister van Onderwijs en is in Rotterdam sinds 2010 wethouder onderwijs, jeugd en gezin. Sinds 2014 houdt hij zich als wethouder ook met zorg bezig.

Bijleveld (55) heeft haar strepen in Den Haag wel ruimschoots verdiend. Ze was in het laatste kabinet-Balkenende (2007 tot 2010) staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Eerder was ze Kamerlid van 1989 tot 2001. Tussen die Haagse functies door was ze burgemeester van Hof van Twente. Sinds 2010 is ze commissaris van de Koning(in) in Overijssel. Met Bijleveld kiest het CDA voor een door de wol geverfde politica met de nodige bestuurlijke ervaring. De portefeuille is ook in dit geval verrassend. Op haar CV komt Defensie niet voor. Wel was haar vader beroepsmilitair. Bijleveld wordt na VVD'er Jeanine Hennis de tweede vrouw aan het hoofd van de krijgsmacht.

Gisteren verraste de VVD ook al door twee beoogde bewindslieden te koppelen aan onverwachte ministeries. Zo gaat Halbe Zijlstra, die op het Binnenhof niet bekendstaat als groot diplomaat, naar Buitenlandse Zaken. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, de man die de afgelopen jaren worstelde met belastingstelsel en Belastingdienst, krijgt de leiding over het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Waarom draagt het CDA nu een vicepremier aan?

In Nederland is het gebruikelijk dat elk van de partijen in het kabinet die niet de minister-president leveren een vicepremier aandragen. In dit geval zijn dat dus CDA, D66 en ChristenUnie. Soms leidt dit tot meerdere vicepremiers, zoals tijdens Balkenende IV (2007-2010). Destijds waren zowel Wouter Bos (PvdA) als André Rouvoet (CU) vicepremier. In zo'n geval bepaalt de grootte van de partij de rangorde van de vicepremiers.

Halbe Zijlstra, Eric Wiebes, Wopke Hoekstra. Het waren de eerste namen die concreet worden gelinkt aan een post in het nieuwe kabinet. Goede keuzen?

Op het tweede gezicht: Carola Schouten
Carola Schouten - coalitieonderhandelaar namens de ChristenUnie en straks waarschijnlijk minister in Rutte III - is diep doordrongen van de plicht er voor anderen te zijn. En daarin gaat ze ver. 'Ik denk vaak: wie bewaakt haar grens?'

De belangrijkste plannen van het nieuwe kabinet
Na een historisch lange formatie is het kabinet Rutte III er eindelijk. Wij gidsen je door het regeerakkoord. Hoe wordt het geld verdeeld? Wat hebben de partijen binnengesleept? En op welke punten gaat de coalitie het moeilijk krijgen? Bekijk het Rutte III-filter.

Video: De ideale minster van Rutte III
De ideale minister van Rutte III moet saai, degelijk, technocratisch en mediaschuw zijn. Zoals Stef Blok dus. Wij delen Stef Blokjes uit aan ministerkandidaten.

'Ollongren beoogd minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties'

De Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren is gevraagd vicepremier te worden in Rutte III. Ook is ze beoogd minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit bevestigen ingewijden aan Het Parool en het ANP. Ollongren is daardoor niet beschikbaar als waarnemend burgemeester van Amsterdam, zoals De Telegraaf vandaag bekendmaakte. De D66-politica neemt momenteel de taken waar van Eberhard van der Laan, die op 5 oktober stierf aan de gevolgen van longkanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden