CDA'er Timmerman-Buck voorzitter Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft dinsdag Yvonne Timmerman-Buck (CDA) tot voorzitter gekozen. Zij versloeg PvdA'er Jurgens in de tweede ronde met klein verschil: 37 tegen 34 stemmen....

ANP en Internetredactie

Er werden 74 stemmen uitgebracht, waarvan drie blanco. D66'er Schuyer trok zich na de eerste stemronde, waarin hij veertien stemmen verwierf, terug.

Timmerman-Buck is de eerste vrouw die tot voorzitter van de Senaat wordt gekozen. Sinds 1999 zit de 46-jarige Timmerman-Buck in de Eerste Kamer. In 2001 werd zij fractievoorzitter van het CDA. Zij volgde destijds Gerrit Braks op en doet dat nu weer als senaatsvoorzitter.

Timmerman-Buck werd geboren in Kerkrade. Haar vader was staatssecretaris van Volkshuisvesting in het kabinet-Biesheuvel, begin jaren '70. Ze studeerde rechten in Tilburg en werkte daarna bij het ministerie van Justitie en bij het Wetenschappelijk Instituut van het CDA. Vervolgens was ze ondervoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. Verder was ze onder meer lid van het CDA-Vrouwenberaad en vice-voorzitter van de Novib.

Yvonne Timmerman maakt ook deel uit van het selecte clubje adviseurs rond premier Balkenende. Bij de laatste verkiezingen was ze lid van het campagneteam van het CDA.

Als senaatsvoorzitter zal Timmerman streven naar 'een zelfbewuste en zichtbare Eerste Kamer', zo kondigde ze vorige week aan in een brief waarin ze haar kandidatuur stelde. 'Mijn stijl van voorzitten zal zodanig zijn dat het debat tot zijn recht kan komen, derhalve soepel waar het kan en strikt waar het moet', schreef ze verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden