CDA'er Jack Biskop vergelijkt PVV met nazi's

Jack Biskop. © ANP

DEN HAAG - Jack Biskop, Tweede Kamerlid voor het CDA, ziet overeenkomsten tussen de Duitse nationaal-socialisten in de jaren dertig en de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders.

Met die boodschap heeft hij deze week de vergadering van de CDA-fractie geopend. Volgens Biskop kreeg hij achteraf veel bijval van partijgenoten.

Ad Koppejan
CDA-Kamerlid Ad Koppejan, die eerder grote bezwaren maakte tegen samenwerking met de PVV, beval de tekst op zijn eigen website aan als 'een inspirerende overdenking'. Biskop zelf staat ook sceptisch tegenover de samenwerking met de PVV. Op het partijcongres van begin oktober stemde hij daartegen.

Biskop mocht dinsdag bij de fractievergadering de opening uitspreken en deed dat met een filosofisch getinte beschouwing. 'We leven in turbulente tijden', aldus Biskop. 'Maar zijn er ooit andere geweest?'
'Om het tijdsbeeld te duiden', citeerde hij vervolgens uitgebreid Menno ter Braak.

Die schreef in 1937 onder meer over 'een politieke beweging die niets anders doet dan ressentiment exploiteren'; die was bezig 'met het stimuleren van boosheid, niet werkelijk geïnteresseerd in oplossingen en zonder ideeën. Een beweging die ook geen oplossingen wil, omdat ze de misstanden nodig heeft om te kunnen blijven schelden en haten (...) Het maatschappelijk ressentiment wordt botgevierd op een zondebok die de schuld krijgt van alles. Tegelijk beschouwt deze beweging zichzelf als het eeuwige slachtoffer van 'links' of 'de elite', en koestert ze een diepe weerzin jegens intellectuelen, kosmopolieten en iedereen die en alles wat 'anders' is...'

Dat kun je vandaag ook gebruiken
Biskop voelde bij die frasen herkenning, zegt hij. 'Bij het lezen van die tekst dacht ik: jeetje, dat kun je vandaag de dag ook gebruiken.'
Biskop zegt zich ervan bewust te zijn dat Ter Braak de nazi's in de jaren dertig beschreef.

Hij zegt zich 'geraakt' te voelen door het recent verschenen boekje De eeuwige terugkeer naar het Fascisme van Rob Riemen. Die noemt daarin de PVV 'een fascistische beweging.

Biskop zegt na de vergadering uiteenlopende reacties te hebben gekregen van andere CDA'ers, variërend van complimenten voor een 'heftig verhaal' tot opmerkingen dat hij het 'wel heel scherp naast elkaar' had gezet. Fractieleider Van Haersma Buma heeft er niets over gezegd, aldus Biskop.

'Wat de PVV ervan vindt, weet ik niet', aldus Biskop. 'Als die er iets van vinden, hoor ik het wel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden