CDA en VVD willen coalitie met D66

CDA en VVD gaan in zee met D66 om een nieuw kabinet te vormen. Dat is vanmiddag duidelijk geworden.

ANP

'De volgende rond gaat verder met D66,' aldus Van der Vlies. De informateurs zagen zich genoodzaakt het gesprek met Rouvoet en Van der Vlies te vervroegen omdat Balkendende al voor het onderhoud met D66-fractievoorzitter Dittrich definitief heeft gekozen voor D66.

Hoekstra en Korthals Altes waren zeer ontstemd over deze handelwijze van de CDA-leider. Er zou eerste onderhandeld worden met Dittrich, om vervolgens Rouvoet en Van der Vlies te vertellen dat ze buiten de boot zouden zijn gevallen.

Rouvoet gaf ook aan dat de kogel door de kerk is en de keus van CDA en VVD op D66 is gevallen. Hij noemde de gevolgde procedure 'merkwaardig'. 'Ze hebben al gekozen, terwijl ze nog niet klaar zijn.' Rouvoet heeft tijdens het onderhoud excuses van Balkenende gekregen voor de manier waarop is gecommuniceerd.

D66-leider Dittrich is 'nog niet klaar met CDA en VVD', zei hij dinsdag voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde met deze partijen.

Dittrich wil eerst afspraken maken over het financiële beleid voor de komende jaren. Bovendien wil de D66-fractie garanties op het gebied onderwijs en bestuurlijke vernieuwing.

Dittrich sloot niet uit dat de drie partijen de rest van de week nog nodig hebben om hun verkennende gesprekken daarover af te ronden. Daarna zouden een of meer formateurs aan de slag kunnen voor de echte onderhandelingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden