CDA en VVD: nog forser bezuinigen

CDA en VVD vinden nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk nu de economie nog meer tegen zit dan verwacht. De derde coalitiepartij, de LPF, is verdeeld....

Van onze verslaggever

Financieel woordvoerder van de LPF G. van As stelt vanaf zijn vakantieadres dat het kabinet zich moet houden aan het regeerakkoord. Daarin staat dat een begrotingstekort moet worden vermeden. Van As noemt nieuwe bezuinigingen daarom onontkoombaar.

Gisteravond echter zei LPF-vice-fractievoorzitter F. Hoogendijk dat er echt niet meer bezuinigd kan worden dan het kabinet zich al heeft voorgenomen. Volgens Hoogendijk neemt de LPF een begrotingstekort voor lief.

Het CDA en de VVD stellen eensgezind dat het streven nu moet zijn om de begroting in evenwicht te brengen. CDA-woordvoerder H. de Haan hoopt dat het kabinet een geloofwaardig en haalbaar pakket presenteert.

De Haan: 'Iedereen met een beetje hersens weet dat je de staatsschuld zal moeten aflossen vanwege de vergrijzing. De grote vraag is nu hoe hard de regering volgend jaar op de rem zal willen staan. De begroting moet echter binnen afzienbare tijd weer in evenwicht zijn.'

Het Tweede-Kamerlid W. van Beek van de VVD vindt eveneens dat nieuwe bezuinigingen onvermijdelijk zijn.

Volgens LPF'er Van As moet de door minister Heinsbroek van Economische Zaken gesuggereerde verlaging van de werkgeverspremies, door het aanspreken van de overschotten in de sociale fondsen, een onderdeel van het pakket zijn.

De LPF'er ziet verdere bezuinigingsmogelijkheden op de bijstand door het begrip 'passende arbeid' aan te passen. Een bedrag noemt Van As niet.

Het voorstel van Heinsbroek om de uitbetaling van het kwartje van Kok en de afschaffing van de OZB te vervroegen, kan overigens volgens Van As, gezien de nieuwe cijfers, maar beter niet worden uitgevoerd.

Opvallend is dat VVD en CDA steeds meer afstand nemen van het officiële kabinetsdoel om in 2006 structureel een overschot van 1 procent op de begroting te hebben. 'Dat was altijd al een herculestaak en dat wordt het nu helemaal', stelt CDA'er De Haan.

VVD'er Van Beek stelt dat het streven voor de korte termijn moet zijn gericht op een begrotingstekort van nul procent. Daarna ziet de VVD wel verder.

Van Beek denkt dat extra bezuinigingen de beste keus zijn, omdat alle andere opties meer kosten. 'Voor een tekort moet je geld lenen en dat moet je later met rente terugbetalen.' Van Beek denkt overigens dat een extra bezuiniging van 3,5 miljard euro, het voorspelde tekort door het Centraal Planbureau, niet haalbaar zal blijken. Een lager bedrag lijkt hem een waarschijnlijker uitkomst.

Minister Hoogervorst van Financiën wil niet op de uitgelekte CPB-cijfers reageren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden