CDA en PvdA: per sector grenzen bepalen voor Polen
Een meerderheid in de Tweede Kamer van CDA en PvdA wil per sector bekijken of de grenzen voor Polen en andere Oost-Europese werknemers volledig open kunnen....
Op die manier moet voorkomen worden dat de economische groei wordt gehinderd, omdat werkgevers geen geschikte vakkrachten kunnen vinden. ‘We moeten onszelf niet in de voet schieten door te lang de boel gesloten te houden’, stelde CDA-Kamerlid Van Hijum dinsdag.
In de Tweede Kamer vindt woensdag een debat plaats met staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken over het toelaten van werknemers uit Oost-Europese landen die in 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie. Het kabinet wil dat werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten vanaf volgend jaar onbelemmerd aan de slag kunnen in Nederland. Vanaf 1 mei dit jaar moet het al makkelijker worden om een werkvergunning te krijgen.
Het CDA en PvdA vinden dat het kabinet te snel gaat en willen een hardere aanpak van illegale arbeid en ontduiking van arbeidsvoorwaarden. PvdA-Kamerlid Bussemaker vindt bovendien dat de overheid te weinig doet om zwakke groepen op de arbeidsmarkt, zoals werklozen, arbeidsgehandicapten en jongeren met onvoldoende opleiding, te beschermen.
Volgens Bussemaker en CDA'er Van Hijum moet met werkgevers en vakbonden af te spreken zijn in welke sectoren en onder welke condities buitenlandse arbeidskrachten aan de slag kunnen. Zo moeten sectoren wel blijven investeren in de opleiding van vaklui. Ook moeten illegale constructies om Polen goedkoper te laten werken dan hun Nederlandse collega's, worden tegengegaan.
Deze zaken kan de staatssecretaris volgens Van Hijum nog voor 1 januari 2007 met sociale partners regelen. Maar coalitiegenoten VVD en D66 willen de grenzen zo snel mogelijk open en zien niets in een sectorale aanpak. VVD'er Van der Sande verwijt CDA en PvdA in te spelen op angstgevoelens bij de bevolking. Volgens hem werken dit soort vertragende maatregelen alleen maar illegale constructies in de hand. Ook wordt het economische herstel gehinderd, omdat er nu eenmaal een tekort aan vakkrachten is.