CDA en PvdA overwegen oprekken deeltijd-WW

CDA en PvdA gaan minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) vragen of de sluitingsdatum van de deeltijd-WW op 1 januari opgerekt kan worden als daarvoor financiële ruimte is. Tweede Kamerlid Roos Vermeij van de PvdA wees er woensdag op dat eerder deze maand bleek dat een minder groot beroep wordt gedaan dan eerder gedacht op de WW-steun voor werkgevers die hun personeel tijdens de economische crisis minder willen laten werken.

ANP

De Kamer heeft woensdagavond een debat met de minister over de deeltijd-WW. Volgens Vermeij vrezen onder meer werkgevers en werknemers in de bouw dat zij buiten de boot vallen als zij begin volgend jaar nog flinke tegenvallers te verwerken krijgen. Daarom wil ook haar CDA-collega Eddy van Hijum van Donner weten of die mogelijkheden ziet om de regeling langer open te houden.

Van Hijum benadrukt wel dat de deeltijd-WW een tijdelijke crisismaatregel is die niet eindeloos kan voortduren. Met de regeling wil het kabinet voorkomen dat bedrijven vakkrachten moeten ontslaan, die ze bij een economisch herstel weer hard nodig hebben om te voldoen aan de aantrekkende vraag.

In juni werd de WW-steun tijdelijk gestopt, omdat met 40.000 aanvragen het einde van het budget in zicht was. In juli werd de regeling weer opengesteld, nadat toelatingscriteria waren aangescherpt en het budget opgehoogd van 375 naar 950 miljoen euro. Later bleken zesduizend van de 40.000 aanvragen niet in orde. Ook is de stroom verzoeken na de heropening in juli afgenomen.

Sinds het begin van de regeling in april tot 1 september zijn 35.716 medewerkers de deeltijd-WW ingestroomd en zijn 2406 medewerkers uitgestroomd. Bij elkaar is tot en met augustus 330 miljoen euro uitgegeven aan de WW-steun.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden