CDA en PvdA klaar voor onderhandelingen

CDA en PvdA beginnen volgende week met de inhoudelijke onderhandelingen over een nieuw kabinet. CDA-leider Balkenende stemde er vrijdag mee in dat dan een tweede informateur, van PvdA-huize, aanschuift naast de huidige CDA-informateur Donner...

Balkenende ziet voldoende vertrouwen om met elkaar verder te gaan. ‘Er zijn natuurlijk meningsverschillen, maar geen onoverkomelijke punten’, zei hij.

Informateur Donner schrijft dit weekeinde een verslag over de verkennende gesprekken die Balkenende afgelopen week voerde met PvdA-leider Bos. Maandag moet de oriënterende fase dan worden afgerond.

Als daarna de gesprekken over de inhoudelijke geschillen beginnen, schuift naast informateur Donner (CDA), die zeer waarschijnlijk verder gaat, ook een informateur van PvdA-huize aan.

De meest waarschijnlijke kandidaat voor de post is volgens bronnen op het Binnenhof voorzitter prof.dr F. Leijnse van de HBO-raad. Leijnse is oud-Tweede-Kamerlid voor de PvdA en plaatsvervangend Kroonlid van de Sociaal-Economische Raad.

Balkenende herhaalde vrijdag tijdens het gesprek met Bos en Donner dat hij een tweede informateur niet nodig acht, maar ging er toch mee akkoord. Bos ging niet in op zijn verzoek dat de partij, als er toch een tweede informateur komt, zijn kandidaat vice-premier naar de onderhandelingstafel stuurt.

Balkenende ‘markeerde’ vrijdag nogmaals dat zijn partij wil dat er in 2007 geen feitelijk begrotingstekort bestaat.

De PvdA heeft hier geen keiharde toezegging over gedaan. Bos zei alleen dat het komende kabinet zich moet houden aan de Europese afspraken over begrotingsbeleid. ‘Ik wil niet een PvdA leiden die wegloopt als het moeilijk wordt’, zei Bos.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.