CDA en D66 niet langer tegen extra gaswinning Waddenzee

De regeringsfracties CDA en D66 wijzen extra gaswinning in de Waddenzee niet langer af. PvdA en GroenLinks vinden dat bij twijfel over mogelijke schade er geen extra gas gewonnen moet worden...

ANP en Internetredactie

CDA-woordvoerder Atsma zei het met de door PvdA'er Meijer geleide adviesgroep eens te zijn dat gaswinning 'met de hand op de kraan' moet worden toegestaan. Het CDA was altijd voorstander van het moratorium of productiestop dat sinds 1999 geldt.

Door de ommezwaai van de CDA-fractie lijkt in de Kamer een meerderheid te ontstaan voor gaswinning. D66 staat open voor discussie. 'We willen die op basis van feiten voeren', stelde woordvoerder Van der Ham donderdag.

De VVD was al voorstander. Kamerlid Snijder zei donderdag dat na een goede afweging met 'een redelijke geruststelling' plaats is voor economie in de Waddenzee. Gaswinning kan wat haar betreft goed zijn voor de Wadden, omdat plannen op het gebied van natuur en milieu met de opbrengsten ervan kunnen worden betaald.

De LPF deelt die mening. Fractievoorzitter Herben meent dat een deel van de revenuen ten goede moeten komen aan het waddengebied, 'bijvoorbeeld voor het bevorderen van duurzame kokkelvisserij'.

De PvdA vindt dat niet tot gaswinning moet worden overgegaan als er twijfel is over mogelijke schade, zei woordvoerder Samsom. Bovendien dreigt in Samsoms ogen een 'onverantwoorde en snelle uitnutting' van de Nederlandse gasvoorraden. 'Ik zie niet in hoe gaswinning anders dan als cash cow kan bijdragen aan de Waddenzee.'

Ook GroenLinks koestert het voorzorgsbeginsel. De partij spreekt van 'politieke pacificatie' over het werk van de groep-Meijer, bestaande uit vertegenwoordigers van de drie grote partijen 'zonder specifieke kennis op het terrein van de Waddenzee'.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW constateert tevreden 'dat nu eindelijk is aangetoond dat gaswinning ecologisch verantwoord kan' met het donderdag verschenen eindrapport van de commissie-Meijer. Volgens de ondernemersorganisatie moet nu ook worden begonnen met gaswinning, zoals in het rapport wordt geadviseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden