CDA: elke omroep eigen actualiteitenrubriek

Elke publieke omroeporganisatie moet weer een eigen actualiteitenrubriek kunnen krijgen, net als vroeger. Dat gaat CDA-Kamerlid Joop Atsma donderdag per motie voorstellen in het debat over de nieuwe erkenningenwet publieke omroep....

Het CDA is een duidelijke voorstander van het huidige omroepbestel waarin diverse zendgemachtigden verschillende stromingen vertegenwoordigen. In de huidige ledenjacht van nieuwe en bestaande omroepen komt vaak naar voren dat vooral het rechtse geluid nogal ontbreekt in programma's van de publieke omroep. Daardoor ontstaan initiatieven als Wakker Nederland, PowNed en PopNed, die een ‘rechts’ karakter hebben.

Atsma vindt het raar dat bestaande omroepen als vooral TROS en AVRO niet voor het rechtse geluid zorgen. Van die omroepen krijgt hij echter steeds te horen dat ze vastzitten in een keurslijf dat wordt opgelegd door netcoördinatoren. Het CDA-Kamerlid vindt dat ongewenst en wil daarom dat omroepen, als ze dat zelf willen, de volle medewerking krijgen om een eigen actualiteitenprogramma te maken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) kan woensdag nog niet reageren op het idee van Atsma. Hij wacht eerst de reactie van minister Ronald Plasterk (Media) af.

Martijn van Dam van de PvdA is het niet eens met het plan van Atsma. Hij vindt dat de TROS en de AVRO, die samenwerken in EénVandaag, best binnen die gezamenlijke rubriek hun eigen duiding kunnen geven. Hij wil donderdag in het debat aandacht vragen voor het fenomeen dat nieuwe omroepen zich steeds weer aandienen, maar dat er geen bestaande zendgemachtigden vertrekken. Hij wil dat het niet vanzelfsprekend is dat een omroep blijft bestaan.

Plasterk zelf gaf eerder al aan dat hij moeite heeft met dat gegeven. Hij noemde dat het Hotel Californië-model: ‘You can check out anytime you like, but you can never leave’.

Ook Jasper van Dijk van de SP wil dat omroepen ook kunnen ‘degraderen’. ‘Omroepen moeten niet meer alleen op ledenaantallen worden beoordeeld. Ook bereik en waardering moeten een rol gaan spelen. Goed presterende omroepen kunnen promoveren, slecht presterende omroepen moeten na twee negatieve beoordelingen vertrekken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.