CDA eist opheldering Kok over uitspraken euthanasie

Het CDA eist opheldering van premier Kok over zijn uitspraken dat het CDA bijdraagt aan het verspreiden van 'onzin' over de Nederlandse euthanasie-wetgeving....

Van onze verslaggeefster

Kok deed zijn uitspraken vorige week vrijdag, mede naar aanleiding van het tumult over de Nederlandse wet in het Europees Parlement.

Volgens de christen-democratische europarlementariërs druist de Nederlandse wetgeving in tegen het Europese Verdrag voor de Mensenrechten. Een uitspraak van het Europees Parlement kan burgers de kans bieden de wet aan te vechten voor het Europese Hof.

De christen-democratische fractie wilde een spoeddebat, maar die poging is maandag gestaakt. Nu wordt er woensdag in Straatsburg een hoorzitting gehouden. Minister Borst was daarvoor uitgenodigd, maar zij heeft die afgeslagen.

Volgens Kok hoeft zij 'die kniebuiging' niet te maken. Zelf zou ze het geen goed plan vinden, terwijl anderen menen dat haar agenda een bezoek aan Straatsburg niet toelaat. Het kabinet heeft wel besloten een diplomatiek offensief te openen om de lidstaten van de Unie beter te informeren.

In het CDA vraagt men zich af waarom Borst weigert naar Straatsburg af te reizen. Kamerlid Ross: 'Het is verbazingwekkend dat Borst de wet zelf niet uitlegt. In heel wat Europese landen is onrust ontstaan. Ik zou zeggen: doe niet zo moeilijk, ga er zelf heen om het parlement te informeren.'

Rond de jaarwisseling nam CDA-voorzitter Van Rij het initiatief om met een aantal maatschappelijke organisaties actie te voeren tegen de Nederlandse euthanasiewet. De actie richt zich op de Eerste Kamer, die nog een besluit moet nemen. Ook europarlementariërs hebben zich tot de Eerste Kamer gewend. Maar dat het CDA gecoördineerd actie voert, wordt ten stelligste ontkend.

Het CDA is niet principieel tegen euthanasie, maar het heeft er grote moeite mee dat speciale commissies en niet de rijksoverheid de uitvoering van euthanasie toetsen. 'Het is niet vreemd', aldus een CDA-woordvoerder, 'dat we onze kritiek ook tegenover onze Europese collega's verwoorden. Bovendien moet niemand vergeten dat het debat in Den Haag grote aandacht had van tal van media uit andere landen. Nederland heeft wat uit te leggen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden