CDA dreigt Schippers met blokkade om artsenkeuze

Minister Schippers van Volksgezondheid dreigt komende week met een van haar paradepaardjes vast te lopen in de Eerste Kamer. Het CDA gaat daar alleen akkoord met Schippers' plan om winstuitkering door zorginstellingen mogelijk te maken als zij bereid is de vrije artsenkeuze voor patiënten overeind te houden.

Gijs Herderscheê
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Beeld ANP
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid.Beeld ANP

Voor de vrije artsenkeuze heeft de minister ook zonder steun van het CDA een meerderheid, maar voor de winstuitkering niet. Het CDA kondigt aan voor beide plannen te stemmen óf tegen beide.

Maandag en dinsdag buigt de Eerste Kamer zich over de twee plannen, die Schippers cruciaal vindt voor haar beleid. Zij is dankzij VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP verzekerd van een meerderheid voor het schrappen van de vrije artsenkeuze. Maar voor het voorstel om zorginstellingen winst te laten uitkeren aan investeerders zoals pensioenfondsen is Schippers aangewezen op het CDA. Het ministerie van Volksgezondheid wil nog geen reactie geven en wacht het debat af.

Samenhang

Het CDA wil aanpassing van met name het voorstel om de vrije artsenkeuze te schrappen om te kunnen instemmen met beide wetsvoorstellen. 'We bezien die voorstellen in samenhang', zegt Anne Flierman, die namens het CDA in de Eerste Kamer zorgwoordvoerder is.

De opstelling van het CDA is des te markanter omdat de partij volgens het verkiezingsprogramma juist vóór afschaffing van de vrije artsenkeuze is. Flierman heeft eerder aangegeven vóór de winstuitkering door zorginstellingen te zijn.

Bij het schrappen van de vrije artsenkeuze gaat het erom dat zorgverzekeraars niet meer behandelingen bij alle zorgverleners hoeven te vergoeden, maar alleen nog bij degenen met wie zij een contract hebben. De veronderstelling is dat verzekeraars 'hun' zorgverleners op prijs en kwaliteit selecteren. Nu zijn de verzekeraars nog verplicht 75 tot 80 procent te vergoeden van de rekening van zorgverleners met wie zij geen contract hebben. Dat wil Schippers laten vervallen. Zij meent dat hiermee een grote bezuiniging kan worden behaald.

Anne Flierman, zorgwoordvoerder namens het CDA in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Anne Flierman, zorgwoordvoerder namens het CDA in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Bezwaren

Flierman heeft tegen de voorgestelde maatregel grote bezwaren. 'Ik zie niet in waarom dat geschrapt moet worden. Daarnaast blijft er dan nog wel vrije keuze bij de huisarts en de fysiotherapeut, maar niet in de geestelijke gezondheidszorg. Terwijl juist daar het contact tussen hulpverlener en cliënt cruciaal is.'

Ook voor bewoners van de grensstreek 'van ZeeuwsVlaanderen tot Oost-Groningen' is dit heel wezenlijk, zegt Flierman, 'omdat zij niet meer zomaar naar een zorgverlener over de grens kunnen.'

Flierman stelt voor dat Schippers toezegt dat zij deze wijziging niet doorvoert. 'Het is een van drie wijzigingen in dat wetsvoorstel. Die kan zij ieder apart in werking stellen als de wet is aangenomen. Ik stel voor dat zij toezegt dat met dit artikel niet te doen.'

Eigenaar

Tegen de twee andere wijzigingen in het zorgstelsel die in het wetsvoorstel staan heeft Flierman geen bezwaar. Die gaan over persoonsgebonden budgetten die ook in de ziektekostenverzekering komen en over het verbod op verticale integratie, waarbij een zorgverzekeraar eigenaar van een zorginstelling zou worden.

Ook tegen het wetsvoorstel dat winstuitkering door zorginstellingen aan langetermijninvesteerders regelt, heeft Flierman bezwaren. 'Hoe voorkomen we dat die zorginstellingen alleen nog een hoog volume najagen (het maximaliseren van het aantal behandelingen, red.)? Hoe wordt de kwaliteit in die instellingen geborgd?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden