CDA-dissidenten laten met Mauro voor het eerst van zich horen

Opeens zijn ze weer het middelpunt van politiek Den Haag. Kathleen Ferrier en Ad Koppejan trotseren in de kwestie-Mauro de druk van de eigen CDA-fractie en gedoogpartner PVV. Dat is eigenlijk voor het eerst.

CDA Tweede Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier overleggen tijdens het debat met elkaar over de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro.Beeld anp

Het lijkt wel een déjà-vu. Een dag voor het CDA-congres zijn daar opeens twee dappere strijders die de groepsdruk trotseren en tegen de partijtop ingaan. 'Nee, wij willen niet'. Toen was het de politieke samenwerking met de PVV, nu gaat het om het uitzetten van Mauro.

Vorig jaar waren Kathleen Ferrier en Ad Koppejan dan ook tegen de gedoogconstructie. Een meerderheid van het partijcongres was echter voor. Uiteindelijk gaven de twee 'dissidenten' in de Tweede Kamer hun goedkeuring en kon het kabinet-Rutte het bordes op. Maar zo was de verzekering: 'het kabinet zou kritisch worden gevolgd'.

Dat viel tot nu toe wel mee. Of tegen, het is maar hoe je het bekijkt. Koppejan en Ferrier waren bijvoorbeeld stil toen Leers ruzie had met Wilders, omdat Leers in een artikel had gezegd dat immigranten een verrijking voor de samenleving kunnen betekenen. PVV-leider Geert Wilders bestempelde dit toen als 'CDA-onzinteksten'.

Of denk aan de commotie over het boerkaverbod of de opmerkingen die de PVV maakte rondom de sharia-rechtspraak die ook in Nederland praktijk zou zijn. Ook zaken waarop een CDA'er zou kunnen aanslaan, maar dat gebeurde niet.

Wel is het zo dat Ferrier en Koppejan ieder hun eigen politieke punten hebben gescoord. Ad Koppejan is misschien wel de hartstochtelijkste tegenstander van het onder water zetten van de Zeeuwse Hedwigepolder. Daar zag het CDA dit jaar opeens van af, terwijl de eigen premier Balkenende dit ooit in werking heeft gezet. Ferrier is portefeuillehouder op ontwikkelingssamenwerking. Het CDA heeft verklaard dat, mocht er nog meer bezuinigd moeten worden, dit niet hierop mag gebeuren.

Maar met de Angolese Mauro lijkt het opeens te veranderen. Ferrier en Koppejan trekken zij aan zij op, en zijn onvermurwbaar. Ook al worden ze midden in de nacht ontboden in de fractiekamer en moet Maxime Verhagen er aan te pas komen. De twee zullen zich gesteund voelen door het feit dat de meerderheid van de CDA'ers in peilingen zegt dat ze het met hen eens zijn. Dat zal ze sterken in aanloop naar het congres van morgen, waar ze ongetwijfeld van zich laten horen.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op FacebookMauro op de publieke tribune van de Tweede Kamer waar minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers het debat bijwoonde over het terugsturen van de Angolese asielzoeker Mauro.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden