CDA-denktank moet partij weer op koers brengen

Bij het CDA wordt morgen een speciale denktank benoemd die gaat bedenken hoe de partij op de lange termijn moet veranderen. Dit 'strategisch beraad' moet de christen-democraten, die historisch laag staan in de peilingen, weer smoel geven.

Jack de Vries wordt één van de leden van de CDA-denktank. Beeld anp
Jack de Vries wordt één van de leden van de CDA-denktank.Beeld anp

Onder andere Jack de Vries en Aart Jan de Geus zullen zitting nemen in die commissie, maar ook een aantal relatief jonge CDA-leden. Ab Klink zou nog twijfelen over zijn deelname. Het CDA heeft al een aantal verkiezingen op rij enorm verloren en kent geen duidelijke politiek leider.

Immigratie en integratie
'Het belangrijkste onderwerp voor deze denktank is het thema immigratie en integratie', zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Ron Meerhof. 'Op dat vlak heeft de partij eigenlijk al jaren geen goed antwoord. Het uitgangspunt bij het CDA was lange tijd om andere partijen als de PvdA met dit thema te laten worstelen. Bij de laatste verkiezingen verloor het CDA juist enorm aan de PVV en dan vooral door hun immigratiestandpunt.'

De denktank zal zich niet buigen over wie de leider van het CDA moet zijn. Meerhof: 'Het gaat niet om de poppetjes, maar om de lange termijn. Een ander belangrijk onderwerp zal daarom het Balkenende-stokpaardje normen en waarden zijn. Dat zal het CDA heel anders willen brengen.'

De laatste jaren heeft het CDA volgens Meerhof namelijk voornamelijk ingezet op de 'homo economicus', door vooral in te zetten op allerlei materiële zaken. 'Deze nieuwe weg heb je dankzij het CDA', was lange tijd het motto. Nu zal het CDA ook weer een immaterieel verhaal moeten vinden bij een voor hen belangrijk thema als veiligheid. Meerhof: 'Ook moet het CDA zien los te komen van het bestuurdersstempel. Dat is lastig, want het CDA is nu eenmaal een zeer pragmatische bestuurderspartij.'

Comeback binnen het CDA
Oud-staatssecretaris Jack de Vries maakt in deze denktank zijn comeback binnen het CDA. De Vries was staatssecretaris van Defensie en gold als de spindoctor van het CDA, maar trad af na een affaire met een ondergeschikte. Hij besloot na de verkiezingen geen zitting te nemen in de Tweede Kamer, terwijl hij op plaats negen stond. Aart Jan de Geus was minister van Sociale Zaken, momenteel heeft hij een hoge functie binnen de OESO.

Het lidmaatschap van Ab Klink is nog niet bevestigd, maar zou opmerkelijk zijn. Klink was lange tijd de 'huisideoloog' van het CDA en vertrok vorig jaar uit Den Haag, omdat hij het oneens is met de politieke samenwerking tussen zijn partij en de PVV. Er lekte een brief uit van zijn hand, waarin hij felle kritiek hierop uitte.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op FacebookMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden