CDA, D66, Gr. Links scoren bij zorg

DEN HAAG De programma’s van GroenLinks, D66 en het CDA pakken het best uit voor de verpleegkundigen. Deze programma’s krijgen een 7,5 als ‘rapportcijfer’....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Dit blijkt uit de ‘zorgmeetlat’ die de beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, V & VN, vandaag publiceert. Bij verkiezingen en jaarlijks bij de behandeling van de begroting deelt de organisatie rapportcijfers uit. In de sector werken 300 duizend mensen, 4 procent van de beroepsbevolking.

De verkiezingsprogramma’s zijn getoetst aan een reeks eisen, zoals preventie, instroom van nieuwe collega’s, behoud van mensen voor de sector en bevordering van kwaliteit. Hoe concreter de voorstellen van een partij en hoe beter onderbouwd, des te meer punten de vereniging geeft.

Na het CDA, GroenLinks en D66 met een 7,5, scoort de PvdA een 7, de VVD een 6,5 en de ChristenUnie en een 6. Over de PvdA luidt het oordeel: ‘Het programma scoort evenwichtig op alle criteria waarbij het criterium instroom van nieuwe medewerkers zeer sterk naar voren komt.’ CDA en D66 scoren ‘evenwichtig’ op alle punten, GroenLinks scoort ‘hoog op de criteria instroom, motivatie en behoud, en taakherschikking’.

De andere partijen krijgen een onvoldoende. De SP en SGP scoren nog een 5,5. Maar de PVV krijgt een 4,5, hoewel die partij stelt tienduizend extra verpleegkundigen aan het werk te willen zien. ‘Hiermee scoort de PVV op het criterium instroom zeer hoog’, schrijft V & VN. Maar op de andere punten scoort de PVV nauwelijks. Trots op Nederland krijgt een 4 als rapportcijfer. De Partij voor de Dieren is hekkensluiter met een 1,5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden