Update

CDA-coryfee Bert de Vries verlaat partij

DEN HAAG - Bert de Vries heeft zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. De partijprominent voelde zich de afgelopen jaren steeds verder onthecht van het CDA, maar de samenwerking met de PVV was de druppel die de emmer deed overlopen.

Bert de Vries © ANP

'Het besluit is mij heel zwaar gevallen', zegt De Vries. 'Die partij is vlees van mijn vlees, ik heb er een groot deel van mijn leven in gezeten. Er was sprake van een proces van vervreemding, die had te maken met de verrechtsing van de partij. Maar nu is het zover doorgeslagen, dat we ons afhankelijk hebben gemaakt van een partij die groepen in de samenleving tegen elkaar opzet.'

De Vries (72) was elf jaar lid van de Tweede Kamer, waarvan drie jaar fractievoorzitter. Daarna was hij minister van Sociale Zaken in het derde kabinet-Lubbers. Destijds speelde hij een belangrijke rol bij het voorkomen van conflicten over de WAO-problematiek. Vanwege zijn wat saaie imago verwierf De Vries zich de bijnaam 'de stofjas'.

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat De Vries zijn twijfels over de partijlijn laat klinken. In 2005 publiceerde hij het boek 'Overmoed en onbehagen', waarin hij kritiek leverde op het tweede kabinet van Jan Peter Balkenende. Dat kabinet overdreef de gevolgen van de vergrijzing, betoogde De Vries, zodat het zijn hervormingsagenda kon doordrukken.

Onvrede over de sociaal-economische plannen van het kabinet-Rutte speelt ook een zware rol bij het besluit om te vertrekken, zegt De Vries. 'Ik mis de balans bij onderwerpen als de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt.' 'Hoewel de uitleg van het regeer- en gedoogakkoord verschillend is bij de partijen, is het wel hetzelfde bondgenootschap. En de PVV wil immigranten het leven zo lastig mogelijk maken. Het CDA legitimeert dat, maakt de PVV salonfähig.'
De Vries is nog geen lid van een andere partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.