CDA brengt totaal rookverbod in horeca opeens weer dichtbij

De gewijzigde verhoudingen in de Tweede Kamer brengen de strikte handhaving van het rookverbod in de horeca opeens weer dichtbij. Een nipte Kamermeerderheid wil dat roken weer overal verboden wordt, ook in de kleine cafés zonder personeel.

VAN ONZE VERSLAGGEVER RAOUL DU PRÉ

DEN HAAG - Het CDA, dat nu geen regeringsverantwoordelijkheid meer heeft, sluit zich daartoe aan bij het al langer bestaande blok van onder meer SP, ChristenUnie, D66 en PvdA. Het CDA zegt in de vorige regeerperiode 'met pijn in het hart' te hebben ingestemd met het gedoogbeleid voor de kleine cafés, onder druk van de VVD en de PVV, die zo aan een meerderheid kwamen.

'Nu we geen deel meer uitmaken van de regering kunnen we weer ons oude standpunt innemen', aldus het CDA-Kamerlid Bruins Slot. De regeringspartijen VVD en PvdA staan op dit thema lijnrecht tegenover elkaar; ze hebben er niets over afsproken in het regeerakkoord.

Dankzij het CDA heeft het politieke blok dat het roken actiever wil ontmoedigen weer een meerderheid. Binnenkort debatteert de Kamer erover met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. De ChristenUnie dient dan een motie in om het rookverbod in ere te herstellen en het 'sneeuwbaleffect' van het gedoogbeleid tegen te gaan: de partij meent dat een half verbod het hele beleid ondermijnt. Volgens de laatste meting wordt nog in 43 procent van de cafés af en toe gerookt.

Hoewel de Hoge Raad in 2010 oordeelde dat het rookverbod wetstechnisch deugde, gaf het kabinet-Rutte I respijt aan cafébazen zonder personeel en aan cafés die kleiner zijn dan 70 vierkante meter. Zij mogen sindsdien zelf beslissen of er gerookt wordt of niet. Minister Schippers benadrukte de eigen verantwoordelijkheid. Naast de versoepeling van het rookverbod, schrapte zij ook de vergoeding voor begeleid stoppen met roken. Ook bezuinigde zij op de campagnes tegen tabaksgebruik.

Onder invloed van de PvdA wordt het anti-rookbeleid nu weer aangescherpt. Van Rijn (PvdA), die het rookbeleid in portefeuille heeft, kondigde onlangs aan dat de minimumleeftijd waarop winkeliers aan klanten tabak mogen verkopen naar 18 jaar gaat. Zo wordt de grens gelijkgetrokken aan die voor alcoholverkoop, een voornemen uit het regeerakkoord. Daarin staat ook dat per 1 maart 2014 de accijns op een pakje sigaretten van 19 stuks en de accijns op een pakje shag van 40 gram worden verhoogd met zo'n 9 cent.

Van Rijn is ook enthousiast over de voorstellen van de EU om afschrikwekkende foto's van rokerslongen, lege kinderwagens of grafzerken op pakjes sigaretten af te drukken. Ook daarvoor lijkt een Kamermeerderheid te zijn, maar Van Rijn zal dan wel eerst coalitiepartner VVD moeten overtuigen. Die spreekt van 'betutteling' en 'Brusselse bemoeizucht'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden