CDA breekt discussie open: minder macht voor Brussel

Nederland moet een groot aantal bevoegdheden terughalen uit Brussel. Dat verzoek legt CDA-leider Sybrand Buma vandaag neer bij premier Rutte. Het CDA wil dat de EU niet langer beslist over zaken die beter nationaal kunnen worden geregeld, zoals de aanbesteding van kleine (bouw)projecten, de persvrijheid, de pensioenrichtlijnen en de regels voor zwangerschapsverlof.

CDA-leider Buma in november vorig jaar in de Tweede Kamer. Beeld ANP
CDA-leider Buma in november vorig jaar in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Met zijn verzoek breekt het CDA als eerste pro-Europese partij de Nederlandse discussie open over de vraag wat er wel en niet in Europa moet worden geregeld. Buma loopt daarmee vooruit op de coalitie van VVD en PvdA. Het kabinet moet het de komende weken nog eens worden over een lijst waarmee premier Rutte naar Brussel kan om te onderhandelen.

Ook wil het CDA deels af van de Europese bemoeienis met het milieubeleid. Zo wil Buma dat de Tweede Kamer voortaan beslist wat de maximaal toegestane concentratie nitraat in het grondwater is en hoeveel fijnstof er in de lucht mag zitten. De CDA-leider keert zich ook tegen het verplichte Europese energielabel voor huizen. Wel ziet hij een grote Europese rol weggelegd op financieel-economisch gebied. 'We moeten af van het idee dat als je minder Europa wilt, je dan meteen tegen Europa bent ', zegt Buma.

De CDA-leider verwijst naar de recente EU-speech van de Britse premier David Cameron. Die kondigde aan dat Groot-Brittannië op het terrein van sociale zaken, milieu en het strafrecht een eigen koers wil varen.

Het is goed dat Cameron de discussie zoekt, meent Buma. 'Hij heeft gelijk. We moeten nu zeggen: ho, even terug naar waar Europa ook alweer om ging.'

Britse houding
Vandaag debatteert de Kamer met premier Rutte over de gevolgen van de Britse houding. Buma vindt dat het kabinet zelf het initiatief moet nemen. 'Eind deze week beslissen de Europese leiders over de meerjarenbegroting. Dan moet je nu je visie al klaar hebben. In plaats daarvan sukkelt Rutte achter de discussie aan.'

Op het lijstje van Buma staat ook de Europese pensioenrichtlijn die in de maak is, waarmee hogere eisen zullen worden gesteld aan de nationale pensioenreserves. De maatregel is schadelijk en onnodig, meent Buma. Hetzelfde geldt volgens hem voor de criteria voor het toewijzen van sociale huurwoningen, een Europese apk voor auto's, een vrouwenquotum voor bedrijven en het advies om mediaraden in te stellen die moeten waken over de kwaliteit van de journalistiek.

De CDA-leider ziet allerlei 'detaillistische regels' die ergernis wekken, zoals de eis voor een waterbesparende douchekop in alle Europese huishoudens en de cookiewetgeving, waardoor websites iedere gebruiker om toestemming moeten vragen voor het gebruik van 'cookies', waarmee sites het surfgedrag van bezoekers bijhouden.

Lees hier het hele interview met CDA-leider Buma

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden