NIEUWSNOORD-BRABANT

CDA Brabant stapt uit coalitie Gedeputeerde Staten wegens onenigheid over stikstofbeleid

Het CDA is uit het college van Gedeputeerde Staten van Brabant gestapt. De partij verschilt te veel van mening over het te voeren stikstofbeleid met de andere vier coalitiepartijen: VVD, GroenLinks, D66 en PvdA.

Ankie de Hoon, fractieleider van het CDA in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, in oktober. Haar partij is uit de het college Gedeputeerde Staten gestapt na onenigheid in de coalitie over het te voeren stikstofbeleid. Beeld ANP
Ankie de Hoon, fractieleider van het CDA in de Provinciale Staten van Noord-Brabant, in oktober. Haar partij is uit de het college Gedeputeerde Staten gestapt na onenigheid in de coalitie over het te voeren stikstofbeleid.Beeld ANP

CDA-fractievoorzitter Ankie de Hoon maakte dat vrijdagavond laat bekend tijdens een debat in Provinciale Staten.

Zij deed dat nadat een motie van het CDA om de deadline waarbinnen boeren hun stallen milieuvriendelijk moeten maken flexibel te laten, werd verworpen. De Hoon trok daaruit de conclusie dat de verschillen tussen het CDA en de andere collegepartijen onoverbrugbaar zijn. Daarmee is het college zijn meerderheid kwijt.

Kort nadat de CDA-motie werd verworpen haalde ook een motie van VVD, D66, GroenLinks en PvdA geen meerderheid. Daarin werd opgeroepen de door het college voorgestelde stikstofmaatregelen als uitgangspunt voor beleid te nemen. Dat betekent dat Gedeputeerde Staten daarvoor geen steun meer heeft.

VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat zei het afhaken van het CDA te betreuren. Wat dit betekent voor het stikstofbeleid van de provincie zal volgende week bekeken worden.

Het conflict tussen het CDA en de andere coalitiepartijen sluimert al een tijdje. Al in november trokken twee CDA-gedeputeerden zich terug omdat zij zich niet konden vinden in de stikstofplannen van het college. Die breuk is nu definitief.

Terwijl Provinciale Staten debatteerden protesteerden buiten het provinciehuis honderden boeren. Zij zorgden voor chaos op de weg toen ze later in de middag met hun trekkers naar Eindhoven Airport reden om actie te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden