CDA blijft PvdA net voor

Het CDA heeft woensdag bij de Tweede-Kamerverkiezingen 44 zetels gehaald en is daarmee de grootste partij gebleven. De PvdA komt uit op 42 zetels, een winst van 19. De VVD blijft steken op 28 zetels...

Bij deze uitslag ligt de vorming van een centrum-links kabinet voor de hand. CDA en PvdA halen samen een ruime meerderheid (86 van de 150 Kamerzetels), terwijl CDA en VVD samen op 72 zetels blijven steken

Niettemin bleef CDA-leider Balkenende woensdag wijzen op de 'grote risico's' die een kabinet met de PvdA met zich meebrengt. Hij hield de mogelijkheid van een centrumrechtse coalitie met drie partijen nadrukkelijk open. 'Een tweepartijenkabinet is niet het hoogste doel'. Balkenende noemde D66 als mogelijke derde partner. Doorgaan met de LPF ziet hij 'niet gebeuren', al sloot hij dat ook niet helemaal uit.

De VVD lijkt zich echter al te hebben neergelegd bij een oppositierol. Minister Hoogervorst van Financiën zei woensdag er niet van uit te gaan dat zijn partij weer in de regering komt. Ook partijleider Zalm houdt daar rekening mee.

PvdA-leider Bos, op de verkiezingsavond van zijn partij in Amsterdam stormachtig toegejuicht na zijn monsteroverwinning, zei dat de uitslag een draagvlak vormt voor een progressief kabinet. Hij voegde er aan toe dat zijn partij niet koste wat kost wil regeren. 'Dat hebben wij afgeleerd.' Oud-PvdA-leider Kok liet weten 'heel trots' te zijn op het bereikte resultaat. Hij drong aan op een snelle kabinetsformatie.

In het LPF-kamp was de sfeer woensdagavond redelijk opgelucht omdat het verlies wat minder lijkt dan verwacht. De volgelingen van Fortuyn halen acht zetels, 'slechts' 18 minder dan nu. 'Het establishmment is nog niet van ons af', constateerde lijsttrekker Herben.

De kleine linkse partijen hadden geen vrolijk avond. De SP, drie weken terug in de peilingen nog op ruim twintig zetels, zag de virtuele winst helemaal verdampen. De partij van Marijnissen komt niet verder dan zijn huidige aantal van negen zetels. GroenLinks verliest twee van zijn tien zetels. Lijsttrekker Halsema toonde zich toch niet ontevreden, omdat de peilingen een grotere achteruitgang hadden voorspeld.

D66 moet één van zijn zeven zetels inleveren. Partijleider De Graaf, die zijn tweede verkiezingsnederlaag op rij boekte, zei bij deze uitslag niet meer verkiesbaar te zijn voor het fractievoorzitterschap. Hij wordt waarschijnlijk opgevolgd door nummer twee op de lijst, Lousewies van der Laan. De Graaf, die wel in de Tweede Kamer blijft, noemde het overigens onwaarschijnlijk dat zijn partij een centrum-rechts kabinet aan een meerderheid zal helpen.

Ook de ChristenUnie verliest een zetel en komt uit op drie. De SGP behoudt zijn twee zetels. Leefbaar Nederland verliest zijn twee zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.