CDA bereid tot pardon in nieuw kabinet

Een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers is voor het CDA bespreekbaar in een nieuw kabinet met linkse partijen....

Van onze verslaggevers Michiel Kruijt en Marc Peeperkorn

Dit melden bronnen in het CDA. Het is de eerste keer dat de christen-democraten laten doorschemeren dat bij de vorming van een nieuw kabinet te onderhandelen is over het alsnog geven van een verblijfsvergunning aan uitgeprocedeerde asielzoekers die voor 2001 Nederland binnenkwamen. Het CDA geeft daarmee ook een signaal af aan de oppositie om niet tijdens de formatiebesprekingen aan te sturen op een motie van afkeuring tegen minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) of het kabinet.

Het kabinet hield maandagavond topberaad over het voorstel tot een tijdelijk uitzettingsverbod dat vorige week dankzij steun van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en Partij voor de Dieren werd aangenomen. Het CDA zou aanvankelijk tot een compromis bereid zijn geweest, waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen voorlopig niet worden uitgezet. De VVD-bewindslieden hielden echter hun CDA-collega’s voor dat dit onaanvaardbaar is, gezien het kabinetsbeleid van de afgelopen drie jaar. Een woordvoerder van het CDA benadrukt dat de druk van de VVD niet nodig was. Het compromis zou ook juridisch niet houdbaar zijn zolang niet duidelijk is wie in aanmerking komt voor het pardon. Vandaag stuurt het kabinet een brief naar de Kamer waarin staat dat het voorstel van de oppositie niet uitvoerbaar is.

Gisteren gingen CDA, PvdA en SP ermee akkoord om deze week samen de mogelijkheden te verkennen voor de vorming van een nieuw kabinet. Onder leiding van informateur Hoekstra komen er drie gesprekken waarin telkens de fractievoorzitters van twee partijen de verschillen en overeenkomsten in kaart brengen. Daarna schuiven de drie fractievoorzitters gezamenlijk aan bij de informateur voor een eindgesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden